Timișoara, orașul timpului pierdut

Timisoara 1

Timișoara e un șantier nesfârșit. Nu de ieri, de alaltăieri. O ținem așa de câțiva ani buni. Lucrările făcute pe bani publici încep în forță, dar se termină anevoios. Nimeni nu știe când. Se sparge asfaltul, se sapă șanțurile și se acoperă provizoriu. Muncitorii se fac nevăzuți, iar lucrările rămân neterminate, spre disperarea timișorenilor. După câteva ore de umblat prin oraș, pietonii ajung acasă cu hainele prăfuite și cu pantofii juliți.

Timp irosit în van

Timpul e prețios, dar nu i se acordă importanță. Îl pierdem în stații, în trafic și la rând la ghișee. La un singur drum dus-întors, cu un mijloc de transport în comun, un timișorean pierde cel puțin o oră și jumătate. Asta, dacă nu cumva are de așteptat mai mult de 20 de minute în stație, pe anumite linii de transport urban. Nici șoferii nu sunt mai fericiți, deși, la prima vedere, ar părea că se pot deplasa mai repede.

În Timișoara, traficul e infernal, indiferent de oră, iar minutele zboară așteptând în coloanele de mașini care parcă nu se mai termină. Altele, se risipesc în căutarea unui loc de parcare.

trafic

Timp mult se alocă și pentru rezolvarea treburilor pe la instituțiile statului. Birocrația stufoasă, neglijența și indolența funcționarilor, sediile împrăștiate fără logică prin oraș le mai mănâncă timișorenilor câteva ore. La sfârșitul zilei, viața își ia tributul: jumătate din timp s-a pierdut.

Oraș nesigur

Siguranța cetățenilor e doar o vorbă așternută pe hârtie. Pe unde întorci privirea, dai de cerșetori și de hoți. Mai nou, au apărut și niște personaje dubioase care acostează trecătorii prin hipermarketuri sau pe străzile centrale, propunându-le o carieră de star, ca fotomodel pentru reviste sau televiziune. În realitate, sunt înșelătorii. Dacă acceptă propunerile, naivii sunt invitați să semneze niște contracte în urma cărora nu numai că nu devin vedete, dar se mai trezesc și cu banii luați.

Nopțile nu sunt nici ele mai sigure. Aproape că nu trece săptămână să nu auzi de câte un incident violent, soldat uneori cu deces, la vreun club sau bar din oraș. Uneori, se mai aud și împușcături. Așa, ca între interlopi.

Dacă e politică, altceva nu mai e

Ne aflăm în plină campanie electorală și, cum deja ne-am obișnuit de atâția ani, pentru politicieni acesta e cel mai important lucru. Unii și-au luat concediu, alții sunt cu mintea-n altă parte. Ferească sfântul să se ivească vreo problemă importantă pentru comunitate, că nu are cine s-o gestioneze. E cutremur, e epidemie, e vreo urgență majoră într-o unitate de învățământ? Sunt chestiuni care trebuie mai aștepte până după alegeri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *