Timișoara, orașul cu respect zero față de pietoni

pieton 1

Lucrările la infrastructura rutieră din zona centrală, cu tot cu inevitabila înlocuire a bordurilor, au fost raportate ca încheiate pentru prima zi de școală. Într-adevăr, avem asfalt ca în palmă, dungi proaspăt trasate cu vopsea albă, iar din dronă totul pare impecabil.

pieton 2

Însă, dacă venim cu picioarele pe pământ și, mai ales, dacă avem intenția de a le folosi în cel mai banal mod cu putință, adică pentru deplasare per pedes, constatăm că lucrările au fost executate fără pic de respect pentru pietoni.

CITEȘTE ȘI: Medicamente compensate pentru pensionarii timişeni

Mentalitatea la ordinea zilei în cadrul municipalității timișorene pare să fie centrată pe facilitarea deplasării autovehiculelor, în timp ce bicicliștii, dar mai ales pietonii nu au parte de nici o îmbunătățire. De la pietrele cu care a fost pavat centrul istoric, numai bune să-și rupă doamnele tocurile între ele, într-atât de colțuroase sunt, până la timpul pierdut în zadar la semafoare și la trotuarele ca vai de lume de prin cartiere, totul vorbește despre indiferența de care au parte cei care se deplasează, în mod firesc, pe jos.

pieton 3

Sigur, conducerea primăriei a promis că vor fi amenajate și trotuarele, fără să avanseze vreun termen. Ploile care vor urma în aceste săptămâni nu vor face decât să adâncească gropile și să facă trecerile pentru pietoni din zona centrală mai anevoioase. Acestea au toate șansele să reprezinte un pericol public și să ducă la accidente, mai ales că, orice ar crede mai-marii de prin Direcția edilitară a primăriei, orașul a devenit mult mai aglomerat și din punct de vedere pietonal odată cu începerea anului școlar, pentru că nu toți elevii sunt duși și aduși de la unitățile de învățământ cu autoturismele părinților.

pieton 4

Mai trist ca orice, însă, rămâne faptul că nu putem vedea decât foarte rar o lucrare edilitară făcută de la cap la coadă așa cum scrie la carte, fără să mai fie necesare cârpeli sau ajustări ulterioare, iar aceasta ne menține în păguboasa mentalitate mioritică a lui „merge și-așa”.

pieton 5

Concentrarea pe treaba bine făcută – așa cum se poartă la nemți sau la japonezi – nu va veni prea curând, astfel că pietonilor de toate vârstele care se încăpățânează să circule prin zona centrală a Timișoarei nu le rămâne decât să-și păstreze vigilența trează și să deschidă bine ochii atunci când traversează străzile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Timișoara, orașul cu respect zero față de pietoni

  1. Buna ziua domnilor !!! în sfârșit vede și are curaj să scrie cineva despre pietonii marginalizați din Timișoara !!!
    Așa e de mulți ani, toate lucrările executate pe străzi au lăsat pietonii fără trotuare pe care să se poată deplasa fără probleme. Nimeni nu a respectat vreodată pietonii. Ați văzut ce bălți sunt la toate trecrile de pietoni ? Mai ales la străzile refăcute în ultimii ani ? Pe strada Arieș, la benzinăria OMV ? azi dimineață a fost imposibil de traversat.

  2. Pentru persoanele cu handicap este imposibil sa mai circule prin orasul lui robu. Daca nu sunt sparte, bordurile sunt facute la 30 centimetri, tot imposibil de trecut pe ele. La „renovarea” de la pasajul Jiul s-au facut borduri de 30 cm, daca vor sluji de model si in centru…vai de noi.

  3. Asa este pietonii nu au respect din parte primariei Timisoara si in special al lui Robu. Trotuare lipsa si sparte, semafoare cu timpi insuficieti pentru traversarea in siguranta a strazii de pietoni… Rusine administratia Robu… Timisoara are nevoie de schimbare…

  4. La fel, si asa zisul trotuar din intersectia Torontalului cu Aradului , trecere de pietoni spre Iulius Mall,trotuar inexistent de zeci de ani. Trebuia dl. Robu la inaugararea Iulius Town sa se deplaseze biped. Atunci s-ar fi lovit de realitate.
    Un pic de respect fata de pietoni, dl. primar.

  5. Copii, batrani, femei gravide, oameni cu probleme de deplasare sau fara, toti astia nu conteaza. Din Mercedesul primit cadou de primar dungile albe se vad frumos, asta conteaza. Dar numai intre Primarie si Soarelui.

Lasă un răspuns