Timişoara are noi viceprimari. A fost validat şi consiliul local, aleşii fiind prezenţi în unanimitate

Scenariul din urmă cu două zile de la Consiliul Judeţean Timiş, când nu s-a înregistrat cvorum, nu s-a mai repetat şi la Consiliul Local Timişoara. Consilierii PSD, PMP şi ALDE au venit „in corpore”, deşi existau zvonuri că am putea asista, de data asta, la un boicot din cealaltă parte a scenei politice. La Timişoara, PNL a constituit majoritatea necesară împreună cu UDMR şi, chiar dacă beneficia de un avantaj extrem de fragil (un singur vot făcea diferenţa), lucrurile au mers ca la carte şi nu s-a produs nici o defecţiune în mecanismul de vot.
De altfel, primarul Nicolae Robu a fost atât de sigur de victorie încât i-a prezentat pe cei doi viceprimari înainte de şedinţa de constituire şi validare.

validare 3

Aceştia sunt Dan Diaconu (PNL) şi Imre Farkas (UDMR). Dacă primul este destul de cunoscut, fiind viceprimar şi în mandatul trecut, celălalt a fost mai discret până acum.

validare 2

Imre Farkas are 38 de ani, este căsătorit, cu doi copii, este absolvent al Politehnicii Timişoara şi a activat ca administrator al unei companii private.

Disciplină perfectă până la… desecretizare

PSD nu a reuşit să producă nici o fisură în angrenajul PNL-UDMR, care a funcţionat perfect la vot. Astfel, liberalii şi udememeriştii sunt 14 la număr, exact câte voturi s-au înregistrat în privinţa viceprimarilor.

PSD i-a a propus ca viceprimari pe Marius Dugulescu (PMP) şi pe independentul Adrian Orza. Fiecare dintre aceştia a totalizat 13 voturi, adică numărul consilierilor de la PSD, PMP, ALDE plus independentul Orza.

Votul a fost secret şi au fost montate chiar şi perdeluţe la cabine, însă unii liberali au ieşit cu buletinul de vot neîmpăturit, pentru a demonstra că au votat conform intereselor de partid. Pentru o preîntâmpina o eventuală defecţiune, chiar şi primarul s-a postat lângă cabinele de vot, însă principalul responsabil cu „câmpul tactic” al votului a fost liberalul Ionuţ Nasleu, care a filmat ieşirea din cabinele de vot. Totul a ieşit perfect pentru PNL, chiar dacă „desecretizarea” votului a stârnit reacţii nu tocmai pozitive.

Cel mai înverşunat adversar al acestei maniere de transparenţă totală a fost Ilare Bordeaşu (ALDE), care a luat cuvântul în plen: „Îmi este ruşine de ceea ce văd. Dacă ştiam că se întâmplă lucruri de astea, eu nici nu mai veneam. Înseamnă că nu avem încredere unii în alţii, cum mai putem să îi reprezentăm pe timişoreni? Este o ruşine, nu credeam că pot vedea aşa ceva”. Bordeaşu a fost contrat de Ciprian Mihok (PNL), un susţinător al votului la vedere, în timp ce la intrare se producerea o conversaţie foarte interesantă între Adrian Orza şi celebrul… Vasile, şoferul lui Nicolae Robu. Vasile era şi el în asentimentul liberalilor, cum că votul poate fi arătat. Orza i-a tăiat-o abrupt:

validare„Vasile, taci. Nu e voie să se facă aşa ceva. Unii au făcut puşcărie pentru asta. Votul trebuie împăturit în cabină, de aia e secret”. În cele din urmă, viceprimarii au fost validaţi, iar Nicoale Robu a transmis un mesaj de conciliere, invocând ziua de vineri ca un „punct zero”, de la care trebuie pornit, lăsând la o parte disputele politice. Acum, după ce i-a ieşit figura cu viceprimarii, Robu poate pleca liniştit în vacanţă, meciul de la CJT fiind ca şi pierdut pentru liberali.

Picanterii la început de drum

Şedinţa a avut şi momente amuzante. Multe dintre ele au fost oferite de secretarul Ioan Cojocari, care nu şi-a pierdut din savoare, în ciuda vârstei şi a problemelor penale pe care le are. „Mi-aţi tras scaunul, dacă mă aşezam acum, făceam un eveniment”, a spus Cojocari, în momentul în care a observat că rămăsese fără scaun şi la propriu, pentru că nici de funcţie nu o să mai aibă parte mult timp.

De asemenea, când a împărţit buletinele de vot, cu patru nume pe ele, secretarul a spus: „am făcut buletinele din start cu patru nume pe ele, fără să ştiu ce va fi”. Robu i-a replicat: „Aţi făcut cu patru pentru că aşa v-a spus primarul”. Un alt moment hilar s-a produs atunci când bulgăroaica Petronela Csokany a spus că ea reprezintă Partidul Democrat (?!), în loc de UDMR. Emoţiile începutului…

FOTO: ADRIAN PÎCLIŞAN


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns