Timișoara. Morţii care au salvat vieţi

operatie

Pentru cei peste 50 de anonimi din Regiunea Vest care au salvat fără să știe una sau mai multe vieți, cineva a aprins, joi, o lumânare.

Este vorba de donatori de organe în moarte cerebrală care au fost comemorați de oamenii bolnavi care au primit o nouă șansă la viață. ”De la începutul anului am avut trei donatori, iar în 2014, au fost nouă.

De aproape un deceniu, de când la Timișoara, se efectuează prelevări de organe, au fost peste 50 de donatori. Operațiile de transplant se fac la Cluj-Napoca și București”, a declarat Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Timișoara.

Peste 300 de timișeni așteaptă rinichiul salvator

Mai mult de 300 de pacienți urmează, în prezent, tratamentul de dializă în județul Timiș. Unii au început terapia recent, alții au o ”vechime” de aproape 20 de ani.

Toți așteaptă însă salvarea astfel încât viața lor să nu mai depindă de aparatul de dializă: un donator de rinichi.

În cazurile fericite, cineva din familie este compatibil. Sunt unii însă care așteaptă ani la rând un telefon prin care să fie anunțați că alături de alți trei bolnavi vor face testele de compatibilitate. Cei norocoși, care reușesc să beneficieze de o operație de transplant, sunt mult mai puțini. ”Media este de cinci-șapte ani de dializă. Cei mai mulți suferă de diabet zaharat, mai exact de nefropatie diabetică. În Timiș, cam cinci – zece pacienți pe an fac operație de transplant de rinichi”, a declarat conf. dr. Adalbert Schiller, medic-șef la Clinica de Nefrologie a Spitalului Județean Timișoara.

Numai în București, pe listele de așteptare pentru un transplant sunt în prezent peste 3.500 de persoane. În memoria donatorilor-îngeri, dar și ca mulțumire pentru apropiații care au renunțat la o parte din trupul lor pentru cineva drag, Asociația Transplantaților din România, împreună cu Agenția Națională de Transplant și Institutul Fundeni, a ridicat, anul trecut, o troiță lângă biserica cu hramul ”Sfinții Doctori fără de arginți Damian și Cosma”, care a fost, joi, locul unde cei care au primit o nouă șansă la viață s-au rugat pentru salvatorii lor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns