Timişoara de odinioară şi palatele ei frumoase

palat 1

Dacă tot suntem obligați să stăm liniştiţi pe la casele noastre, Muzeul Național al Banatului ne invită să ne plimbăm în voie, fără nici o declarație pe proprie răspundere, prin Timișoara de altădată, și să trecem în revistă, de-a lungul traseului nostru virtual, câteva dintre cele mai frumoase palate ale urbei de pe Bega.

CITEȘTE ȘI: Secretar de stat în Ministerul Sănătății, adevărata soluție pentru oprirea celui de-al treilea val: carantinarea națională

“Amintește-ți cât de mult iubești Timișoara și pornește împreună cu noi într-o călătorie virtuală printre palatele orașului! Descoperim povestea celor mai frumoase clădiri și a proprietarilor / arhitecților care le-au creat. Am pornit din cartierul Cetate, din zona extra muros, și ajungem azi în Piața Mocioni. Până în anul 1868, terenul pe care s-a definit piața era inclus în zona esplanadei cetății bastionare, care reprezenta o fâșie de teren lată de aproape un kilometru, cu interdicție de construcție. În anul 1868 se decide reducerea esplanadei la 569 de metri, aproape jumătate din lățimea inițială, decizie ce permite cartierelor istorice exterioare (Iosefin, Elisabetin, Fabric) să se apropie de Cetate.

În anul 1894, municipalitatea devine proprietar pe terenul fostei esplanade, însă încearcă fără succes să găsească cumpărători pentru noile parcele propuse spre vânzare. Relizează prin fonduri proprii un imobil în cadrul pieței, acțiune care își atinge pe deplin scopul, astfel încât până la sfârșitul anului 1896 sunt vândute cinci parcele din vecinătatea palatului, iar după anul 1901 s-a ocupat cu clădiri și frontul de sud al pieței, aparținând cartierului Elisabetin.

palat 2

Casa (Palatul) Mária Radocsay Bulevardul 16 Decembrie 1989 se desparte de Bulevardul Tinereții în Piața Mocioni (fostă inițial Küttl, după numele unui timișorean de origine engleză, ajuns primar al orașului între 1867 și 1872, cunoscător al limbii chineze). Clădirile de raport de pe o latură a acestui bulevard țin de Iosefin și se-nșiruie de la Podul Traian și până în Piața Küttl. Ele au fost înălțate între 1890-1903, odată cu ridicarea interdicțiilor militare, și ne încălzesc sufletul prin stilul lor elegant, eclectic de sfârșit de secol. În Piața Mocioni se înalță Casa (Palatul) Mária Radocsay, construită în stil istorist cu elemente clasiciste. În anul 1891 a fost obținută o autorizație de construire pentru extinderea unei case cu etaj. A doua autorizație a fost eliberată pentru o casă cu două etaje în anul 1894. Clădirea a fost restaurată în perioada 2007-2010 după proiectul arhitectului Constantin Ciocan.

Doamna de la palat

Casa Mária Radocsay a fost prima locuință a Valeriei dr. Pintea (1893-1984). Lugojancă la origine, s-a căsătorit cu medicul Vasile Pintea (1913) şi a devenit locuitoare a Iosefinului. Valeria este o fină observatoare a vieţii cotidiene și o bună povestitoare. Amintirile ei despre cartier şi oamenii săi au ajuns până la noi prin peniţa nepoatei sale – Liana Maria Gomboșiu, autoarea romanului <Valeria dr. Pintea> (Timișoara, Editura Marineasa, 2013). Ea a locuit într-un apartament de şase camere până la decesul soțului, medicul Vasile Pintea, în anul 1940”, precizează reprezentanţii MNaB, îndemnându-i pe timişoreni să contribuie la acest act de reconstituire istorică, pe pagina de Facebook a instituţiei, cu propriile lor fotografii vechi şi chiar cu poveşti despre palatele oraşului şi locuitorii lor de odinioară


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timişoara de odinioară şi palatele ei frumoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *