Timișoara, cu planul urbanistic general în aer

PUG Timisoara 1

În municipiul de pe Bega, urbanismul nu mai are nici un fel de reguli, cel puțin din punct de vedere scriptic. Probabil că, în birourile lor, specialiștii primăriei s-or fi ghidând după ceva reglementări pline de mucegai, dar, practic, Planul urbanistic general (PUG) este expirat, atât el, în sine, cât și deciziile care l-au tot prelungit începând din 2012 pe cel datând din 2002.

PUG Timisoara 2Pe scurt, cel mai recent PUG al Timișoarei a fost elaborat în mileniul trecut, iar consiliul local l-a aprobat în 2002. Încă înainte de 2012, pe timpul administrației Ciuhandu, primăria a început demersurile pentru elaborarea unui nou plan urbanistic general. Au urmat schimbarea edilului-șef și dezvoltarea în forță a orașului. Cu atâta treabă, nimeni nu a mai prea avut timp să se ocupe serios de o hârțogăraie atât de neînsemnată precum PUG-ul, mai ales că schița celui început în 2011 a fost aprig contestată în campania electorală. Aleșii urbei de pe Bega au găsit de cuviință să aprobe de mai multe ori prelungirea planului vechi, cea mai recentă asemenea decizie fiind luată în 24 aprilie 2017. Hotârârea cu pricina conține, însă, și o precizare care ar putea să-i surprindă chiar și pe cei care au aprobat-o: „Se aprobă modificarea art.1 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 105/27.03.2012, modificată, care va avea următorul conţinut <<Se aprobă prelungirea termenului de valabilitate a Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General , dar nu mai mult de data de 30.12.2018>>”.

Urbanism la liber

Ori aleșii timișorenilor au uitat ce au votat, ori nu li se pare important că reglementările urbanistice, oricât de vechi vor fi fost ele, pur și simplu nu mai există, pentru că le reamintim că ne aflăm în anul de grație 2019, din care tocmai a trecut prima lună. Până când își vor da seama de situație, practic, oricine poate să facă ce vrea în frumoasa Timișoara, pentru că regulile vechi nu mai sunt valabile, iar cele noi nu au fost încă aprobate.

PUG Timisoara 3PUG-ul vrea, dar nu poate

Mesajele cu privire la noul PUG de pe pagina de internet a Primăriei Timișoara sunt foarte clare și optimiste, atâta doar că nu prea știm la ce se referă. Putem, totuși, afla ce își propune noul PUG, și anume: „să reflecte strategii clare referitoare la principalele caracteristici ale dezvoltării urbane: expansiunea în teritoriu, densitățile locuirii, mixajul funcțional, conversia funcțională a unor zone; să fie orientat spre reglementări care sa conducă la creșterea confortului urban și a calității vieții; să aibă caracter corector al efectelor reglementărilor anterioare; să anuleze acele reglementări (PUZ derogatorii) care nu au produs efecte sau a căror efecte pot fi limitate prin noi reglementări; să fie orientat spre reconsiderarea spațiului public existent și producerea noilor spații publice în noile dezvoltări; să ofere soluții și recomandări pentru amplasarea obiectivelor de mare importanță municipală și regională; să amorseze cooperarea în utilizarea teritoriului zonei metropolitane; să ofere condiții pentru negocierea favorabilă a marilor proiecte urbane prin reglementări; să ofere flexibilitatea necesară evoluției oportunităților de dezvoltare urbana fără a conduce la derogări care să dezechilibreze concepția de ansamblu; să fie un instrument ușor de înțeles atât de către dezvoltatori, public, cât și ușor de aplicat de aparatul administrativ”. Frumos spus, mai ales partea cu „ușor de înțeles și de aplicat”. Singurul cusur este că, într-o deplină discreție și cu multă responsabilitate, nimeni nu suflă o vorbă despre termenul de la care se va putea aplica acest atât de lăudat PUG nou.

PUG Timisoara 4

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Timișoara, cu planul urbanistic general în aer

  1. Ati cautat bine in HCL-uri? Poate ati sarit un rand, pentru ca va caracterizeaza superficialitatea, sau poate intentionat denaturati putin subiectul, ii dati o tenta dramatica, pentru a fi mai interesant, desi, se stie, nimic nu este mai interesant si incitant decat realitatea. Desigur, trebuie sa va etalati talentul la scris. Eu sunt in cautarea unui jurnalist adevarat, care sa nu denatureze subiectele pe care le prezinta, care sa se documenteze cu adevarat si sa fie corect in informatiile pe care le prezinta. Ca asa m-am saturat de stiri false, de titluri care nu reflecta subiectul, de scandaluri si de cautat nod in papura. Cred ca atunci cand dati un „search” trebuie sa scrieti alte cuvinte cheie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *