Timișoara clocoteşte la temperaturi de caniculă. Zeci de locuitori din urbe s-au prezentat la spital

timisoara 40

Atmosferă incendiară, ieri, semnalată la Timișoara, înainte de înfruntarea de pe teren dintre echipa fanion a Banatului și Steaua lui Becali. Creșterea mercurului în termometre până peste limita de caniculă și disconfortul termic accentuat din ultima perioadă i-a făcut pe locuitorii din urbea de pe Bega să ia cu asalt spitalele încă de la primele ore ale zilei. O dimineață de foc pentru medicii de la unitățile de primiri urgențe unde a fost înregistrat în medie un pacient la fiecare patru minute.

Astfel până după orele prânzului a fost depășite 40 de procente din media zilnică de 180 de prezentări în 24 de ore.

”În intervalul orar 9-14, au fost 74 de persoane, ceea ce e destul de mult. Această perioadă de timp reprezintă, în mod normal doar a patra – a cincea parte din totalul zilnic”, spune Mihai Grecu, medicul-șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Astfel, ţinând cont şi de evenimentul fotbalistic cu mii de bilete vândute, este foarte posibil ca la bilanțul unității sanitare din această dimineață numărul de prezentări să treacă de 300 de pacienți în urgență. În această precedentul episod canicular înregistrat la sfârșitul primei decade a lunii iulie în Banat, medicii de la UPU au venit în ajutorul a 243 de persoane în 24 de ore.

Primează leșinurile și bolile cardiovasculare

Temperaturile de 37 de grade Celsius la umbră i-au adus pe timișoreni în pragul de fierbere. Potrivit specialiștilor, organismul reacționează la caniculă atât prin modificarea dispoziției, cât și prin schimbarea stării generale. Sunt posibile tulburări de ritm cardiac sau infarct miocardic acut, șocul caloric (febră, tegumente uscate, pierderea cunoștinței), șocul hipovolemic (tegumente reci și palide, tensiune arterială scăzută), crampe musculare la nivelul brațelor și picioarelor, insomnii neobișnuite – ce pot fi cauzate și de scăderea melatoninei din creier, conducând la apatie sau stare de nervozitate -, creșterea hormonilor tiroidieni (accentuează starea de agitație și iritabilitate), oboseală și stare de rău general.

”Cei mai mulți dintre pacienții care ne-au solicitat ajutorul au fost cei cu episoade lipotimice și pacienții cardiaci care s-au decompensat”, a precizat medicul-șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Căldura îi toropește pe bănățeni

Încă un val de caniculă străbate, în aceste zile, Banatul, afectând, deopotrivă, locuitorii de la orașe și de la sate. În timp ce mercurul din termometre a atins, fără probleme, pragul de 38 de grade la umbră, pe străzile asfaltate și în locuințele din beton, atmosfera s-a încins de-a binelea, temperatura reală resimțită fiind mult mai ridicată, chiar și cu zece grade. Avertizați de meteorologi și de medici, oamenii nu s-au prea aventurat ieri să iasă din case, cu excepția celor care au avut de rezolvat treburi urgente. Centrul orașului, cu numeroasele sale terase, a fost mai mult pustiu după prânz, amatorii de ieșiri în aer liber amânându-le pentru orele serii, mult mai potrivite pentru distracție.

Vremea va rămâne fierbinte în vestul țării până la începutul săptămânii viitoare. Abia marți aerul se va mai răcori, iar meteorologii nu exclud ca de luni să înceapă și furtunile, un fenomen obișnuit după o perioadă foarte caldă. Conform prognozelor extinse, următprul sfârșit de săptămână va aduce din nou temperaturi maxime de 34-35 de grade Celsius, iar luna august se va menține caldă în primele două săptămâni, cu maxime de 30-32 de grade, astfel că nu strică să fim pregătiți.


DANA ISTRAT
DANIELA DAMIAN


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *