Timișoara – 31 de ani de la Revoluție

16 decembrie

Asociațiile de revoluționari și autoritățile locale au stabilit programul „Timişoara – 31 ani de la Revoluţia din Decembrie 1989”, care se va desfășura sub deviza „Demnitate, Democrație, Determinare”. Astăzi, de la ora 11,30, va avea loc ședința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara, la Sala Capitol (fără accesul publicului).

CITEȘTE ȘI: Un nou centru medical de permanență în județul Timiș

În continuare, programul este următorul:

la ora 12 – Deschiderea expoziției de artă ,,Remember 89: Momente, Oameni, Fapte – 31 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989 la Timișoara” – Centrul Multifucțional Bastion;

ora 13 – Lansarea cărții „1989 pe înțelesul tuturor”, autor Adrian Kali – Centrul Multifucțional Bastion (fără accesul publicului);

ora 18 – Moment de reculegere și aprindere a „Candelelor Nemuririi” – Piața Victoriei;

ora 23,45 – Liturghie la Biserica Martirilor.

Mâine, 17 decembrie, la Timișoara va fi zi de doliu, iar la ora 10, la Catedrala Mitropolitană, va fi oficiată slujba de pomenire a eroilor martiri, urmată de depuneri de coroane la ora 10,30, la Monumentul Crucificării din Piața Victoriei, la ora 14, la Cimitirul Eroilor, unde va mai avea loc o slujbă de pomenire și un parastas.

În zilele următoare vor avea loc: 18 decembrie – ora 18 – Catedrala Mitropolitană, depunere de candele; 20 decembrie – ora 12 – Declanșarea sirenei pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de oraș liber de comunism, ora 15 – Deschiderea expoziției „31 de ani de la Revoluția Română” – Bastion Theresia, corp D, ora 17 – Lansarea blogului „Revoluția de la Timișoara – după 30 ani” și a cărților editate ”Timișoara – 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989”, ediția II-a revăzută și adăugită, coordonatori: Marcel Tolcea și Bercia Valer, dezbaterea „Introducerea în manualele de istorie a unui capitol care să trateze Revoluția Română în complexitatea ei”, organizată de Societatea Timișoara, coordonator: Bercia Valer și Regea Cătălin – Bastion Theresia, corp D (fără accesul publicului); 21 decembrie – ora 13 – Expoziție-simpozion în memoria eroilor din Revoluția Română din Decembrie 1989, carte-album „Întâlnirea cu îngerul” – Bastion Theresia, corp D; 22 decembrie – Pomenirea eroilor-martiri ai Revoluției Române în toate bisericile din Episcopia Timișoarei.

În perioada 15-22 decembrie, se va desfășura evenimentul „REMEMBER. Aprinderea scânteii Revoluției Române din Decembrie 1989, care a început la Timișoara”, prin reconstituirea unor evenimente din timpul Revoluției, în pliante distribuite prin InfoCentru. Din Piața Maria a pornit totul Ieri, Consiliul Național Maghiar din Transilvania (CNMT) și Platforma Memoriei și Conștiinței Europene (Platform of European Memory and Conscience, PEMC) au organizat o comemorare online a revoltei populare din Timișoara și revoluției române anticomuniste. În data de 15 decembrie 2020, la 31 de ani de la ivirea solidarității spontane din jurul pastorului László Tőkés, parohul bisericii reformate din piața Maria, s-a desfășurat un program care a început cu o rugăciune în sfântul locaș, urmată de cuvântul protagonistului acelor evenimente memorabile.

În continuare, au vorbit președinții Societății Timișoara și ai Platformei Memoriei și Conștiinței Europene, Florian Mihalcea și Lukasz Kaminski (Polonia), profesorul Miklós Bakk, cercetătorii Thomas Hiio (Estonia) și Marius Oprea. Au fost prezentate două volume noi, cel editat în limba română de PEMC cu titlul „Să nu uităm” și cel al lui László Tőkés cu titlul „Kiútkeresés a hazugság világából” („Găsirea unei ieșiri din lumea minciunilor”). Cuvântul de închidere i-a aparținut episcopului László Tőkés, președintele CNMT. Evenimentul a putut fi urmărit în direct online, cu traducere simultană în limbile maghiară, română, engleză


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Timișoara – 31 de ani de la Revoluție

  1. Nu voi uita:
    – Mulțimea strigând “Libertate” în piața Maria
    – magazinul de blănuri în flăcări
    – figurile criptate a soldaților pregătiți de măcel în fața primăriei
    – zgomotul șenilelor de tanc al convoiului ce cobora pe Pârvan spre Prefectură
    – zgomotul rafalelor de mitralieră din centru de seara și până la 4 dimineața
    – ploaia diluviană din noaptea de sâmbătă spre duminică
    – morții plutind pe Bega
    – sângele din șanțurile lăsate de TAB-URI în fața catedralei
    – covorul de cartușe din Piața Victoriei
    – urmele de gloanțe mutilând până azi clădirile Timișoarei
    – intrarea ciuruita de gloanțe în căminul 7 din Complex
    – imaginile cu camionul morții
    – Belici Radian, Cruceru, Cismarik și toți eroii
    Lista continuă, haideți dragi timișoreni și adăugați și completați această listă cu amintirile voastre

  2. Da am fost acolo.Dupa 30 de ani tot prau sa ales.Mai exista oare Timisoreni ? Probabil vor disparea in viitorul apropiat.Vin altii peste noi.

  3. ”actiuni de moment ale populatiei”…pregatite din timp si executate de oameni ”calificati”!!! o pseudo-revolutie care, a ”prins” atunci pt. ca eram …cum eram…astazi nimeni nu mai crede in minciunile ”revolutiei”…au murit niste nevinovati ca, sa certifice o asa zisa revolutie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *