Timișenii se pregătesc de Sărbători. Semnal de alarmă tras de medicii veterinari

Timișenii se pregătesc de Sărbători. Semnal de alarmă tras de medicii veterinari

Minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României va fi sărbătorită în mod tradițional, cu preparate proaspete din carne de porc. Este și motivul pentru care Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Timiș asigură pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, derularea unui complex de măsuri specifice, care să prevină apariția unor evenimente nedorite, în domeniul siguranței alimentelor și a sănătății animalelor.

Acest lucru presupune intensificarea controalelor oficiale și măsuri dispuse pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare.

„În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, considerăm necesară luarea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igiena în care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de porc și alte produse alimentare de origine animală și non-animală.

Se va stabili un program de lucru pentru perioadele 3 decembrie-24 decembrie și 27 decembrie-7 ianuarie în baza căruia toți medicii veterinari din cadrul DSVSA Timiș, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța alimentelor oficiale, să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor, precum și în următoarele unități de vânzare cu amănuntul:

carmangerii, măcelarii, magazine alimentare care funcționează în incinta piețelor agroalimentare și în alte locuri amenajate si autorizate; carmangerii, măcelarii, magazine alimentare care funcționează în zone din vecinătatea piețelor agroalimentare care funcționează în spații deschise amenajate conform reglementărilor privind instituirea stării de alertă pentru COVID 19; unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de catering restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali;

cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie; unități de tip hipermarket, magazine alimentare, depozite alimentare”, au transmis reprezentanții instituției.

Pregătiri de Ignat

La nivelul DSVSA Timiș în perioada sărbătorilor de iarna va fi asigurată permanență, inclusiv în zilele de sâmbată și duminică, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

De asemenea, la nivelul DSVSA și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor oficiale vor fi afișate locațiile și informații utile consumatorilor în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.

„În vederea conștientizării consumatorilor asupra riscurilor majore pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, precum și în cazul consumului de carne de porc, care nu a fost testată pentru identificarea Trichinella spp.

DSVSA Timiș recomanda ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de porc să se facă numai din unități autorizate/ înregistrate sanitar veterinar.

În scopul asigurării protecției cetățenilor, DSVSA Timiș va solicita, în baza protocoalelor de colaborare încheiate de către ANSVSA cu alte autorități, sprijinul reprezentanților Inspectoratului de de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean pentru a verifica dacă sunt respectate condițiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor și a produselor alimentare de origine animală și non=animală și mai ales respectarea restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din gospodăriile populației situate în zone afectate de focare active de Pesta Porcină Africană și pentru a descuraja comerțul ilegal cu animale (porci) vii și produse de origine animală, în spații neamenajate (inclusiv comerț stradal).

Examinarea cărnii de porc în direcția identificării Trichinella spp. se efectuează de către medicii veterinari de la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) și medicii veterinari (privați), din circumscripțiile sanitare veterinare teritoriale”, a precizat directorul executiv, dr. Alin Flavius Nicoară.

CITEȘTE ȘI: Raed Arafat: La parada de 1 Decembrie nu e necesar certificatul verde. Regula se aplică doar în zona oficială

Punctele sanitar-veterinare din zona piețelor alimentare vor funcționa (în intervalele 3-24 decembrie și 28 decembrie – 7 ianuarie) de luni până joi de la 8,30 – 17,00 și vinerea de la 8,30 – 14,30; sâmbăta de la 9,00 – 15,00 și duminica de la 9,00 – 13,00.

Tariful pentru examinarea cărnii de porc pentru consum propriu a unei probe este de 21 lei (plus TVA 19%) porc domestic și 42 lei (plus TVA 19%) la vânat (mistreț).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns