Timişenii pot adopta ursuleţi orfani

ursi

Centrul de reabilitare a urşilor orfani din Harghita riscă să-şi închidă porţile, după ce partenerii tradiţionali ai acestuia au încetat să mai ofere sprijin financiar. Centrul este unic în Europa, iar până în prezent, prin acesta s-a reuşit reintegrarea în natură a peste o sută de urşi.

Orfelinatul a fost deschis în urmă cu 10 ani de Leo Bereczky, iar acum orice timişean poate contribui la salvarea puilor de urşi, prin donaţii lunare, ceea ce înseamnă că un ursuleţ poate fi adoptat şi salvat. Donaţia va contribui la conservarea ursului brun – emblemă a munţilor Carpaţi.

O persoană poate alege să doneze o sumă de bani, lunar, cu aceştia asigurându-se: îngrijirea ursuleţilor de la centru; monitorizarea a cinci exemplare de urs brun, prin tehnologia GSM-GPS; colectarea unor date despre habitatul acestora, necesare pentru identificarea măsurilor de conservare a urşilor bruni şi a biodiversităţii, în general; salvarea de la tăiere şi protejarea a 351 de hectare de păduri virgine la Şinca Veche, lângă Braşov; prevenirea şi reducerea tăierilor ilegale.

Defrişările sunt principalul motiv pentru care urşii rămân orfani. Mamele acestora se sperie de drujbe şi alte utilaje cu care oamenii lucrează în păduri, fug, iar puii acestora nu pot ţine pasul cu ele, rămânând în urmă, fără şanse de supravieţuire în sălbăticie. Braconajul şi vânătoarea legală, necontrolată, sunt, de asemenea, ameninţări la adresa urşilor bruni.

Leo Bereczky a pornit centrul cu trei pui de urs pe care i-a găsit în pădure părăsiți de către ursoaică. Orfelinatul are acum 20 de hectare și poate găzdui maximum 20 de ursuleți orfani. Urşii sunt adăpostiţi în orfelinat, iar intervenţia umană este minimă, ei învăţând comportamentul sălbatic unii de la alţii.

Detalii despre donaţii pot fi găsite pe site-ul urs.wwf.ro. Persoanele care adoptă un pui vor primi de un ursuleţ de pluş, un certificat personalizat de prieten al naturii, informaţii lunare, pentru a fi la curent cu proiectele organizaţiei World Wildlife Fund România (care a dezvoltat proiectul de salvare a centrului) şi tumbe de mulţumire din partea ursuleţilor.

Orice persoană poate în orice moment să oprească donaţia lunară, dacă doreşte acest lucru.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Timişenii pot adopta ursuleţi orfani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *