Timişenii îmbracă straie de rugă

Nu mai puţin de 50 de localităţi din întreg cuprinsul judeţului Timiş se pregătesc de rugă cu prilejul Naşterii Maicii Domnului, sărbătoare care reprezintă hramul mai multor biserici din oraşele, comunele, dar şi satele bănăţene.

Datina cere ca, în această zi de mare praznic, oamenii să participe la liturghie, apoi să-ntindă mese îmbelşugate pentru familie şi pentru goşti, iar seara să petreacă bucuroşi, cu cântec, joc şi voie bună, mulţumind Preacuratei pentru belşugul roadelor pământului, pentru sănătatea, sporul şi pacea pe cale le aduce în gospodăriile lor. Masa de rugă presupune musai „zupă” de pui, „sarme”, friptură cu „pireu” de cartofi şi multe prăjituri gustoase, cum numai gospodinele din Banat mai ştiu să facă.

Astăzi, va fi mare rugă la Buziaş, în satul Obad aparţinând de orăşelul Ciacova, dar şi la Bichigi şi Begheiu Mic, localităţi ce ţin de Făget. Nici comunele timişene nu vor duce lipsă de distracţie. Va fi sărbătoare la Balinţ, în satul Fădimac, la Banloc (în Ofseniţa), la Belinţ (în Chizătău şi Gruni), la Bethausen (Cutina şi Nevrincea), la Birda, unde ruga coincide cu Zilele comunei, în satele Jureşti şi Pogăneşti, aparţinând de Bârna. La Cherestur, localitate ce ţine de Beba Veche, festivităţile vor avea loc în 10 septembrie, la Boldur praznicul va continua şi mâine.

Brestovăţul va avea rugă în centrul de comună, dar şi la Coşari. Locuitorii din Chevereşu Mare se vor distra la Vucova, unde se ţine ruga ortodoxă română, la Coşteiu vor fi în sărbătoare sătenii din Valea Lungă Română şi Păru.

În Darova, petrecerea va avea loc la Hodoş, iar în Denta – la Roviniţa Mare. Sfânta Mărie Mică va fi la fel de importantă pentru cei din Dumbrava (satul Răchita), din Fârdea (localitatea Gladna Română), de la Găvojdia (satul Jena), sau de la Ghiroda, unde serbările se desfăşoară în Giarmata Vii.

Vor îmbrăca straie de rugă şi timişenii de la Ghizela (Şanoviţa), Giarmata, Giera, Lenauheim, Liebling (Cerna), Margina, Mănăştiur (Remetea Luncă), Moraviţa (centrul de comună şi Gaiu Mic), Nădrag (Crivina), Ohaba Lungă, Orţişoara, Parţa, Pădureni, Periam, Racoviţa, Sacoşu Turcesc (Icloda şi Unip), Secaş, Şandra (Uihei), Tomeşti (Baloşeşti), Topolovăţu Mare (Budinţ), Traian Vuia (Susani), Victor Vlad Delamarina (Honorici) şi Voiteg.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.