Timișenii, așteptați, vineri, să se prindă în horă

Timișenii, așteptați, vineri, să se prindă în horă

Timișenii, așteptați, vineri, să se prindă în horă

Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, celebrează ziua județului Timiș printr-un spectacol de gală și hore cu toți cei care îndrăgesc tradițiile și arealul folcloric timișean.

Vineri, 14 iulie 2023, la ora 20:00 timișenii sunt invitați să se prindă în horă în Piața Unirii din Timișoara, la un eveniment de tip flashmob, alături de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul, în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu.

Se va recrea recrea atmosfera tradițională a județului Timiș prin cântec, joc, multă voie bună și givanul dulce și curat ca-n Banat.

”În 28 iulie sărbătorim 104 ani de administrație românească în județul Timiș. Dr. Aurel Cosma, remarcabil om politic și avocat, militant pentru Marea Unire, a devenit, în 28 iulie 1919, primul prefect al județului Timiș – Torontal, care s-a alăturat Regatului României Mari.

CITEȘTE ȘI: Caniculă în România – Joi este cea mai caldă zi din 2023, cu maxime de +41 de grade

Vom aduce tradițiile autentice românești din tot județul Timiș, prin intermediul a 13 localități reprezentative pentru patrimoniul timișean, laureate ale Festivalului – Concurs Lada cu Zestre, ediția a XVI-a, în Piața Victoriei unde, la ora 18:00, vom juca hora bănățeană, așa cum făceau bunicii și străbunicii noștri.

Apoi vom străbate, cu sunet de torogoate, centrul Timișoarei până la sala Capitol a Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara, unde, de la ora 19:00, vor avea loc spectacolul de gală al Festivalului – Concurs Lada cu Zestre și decernarea premiilor pe localități.

Pe scena sălii Capitol a Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara, vor urca reprezentanții celor 13 localități timișene premiate, într-un spectacol dedicat Zilei Județului Timiș. Invitați în recital sunt Ramona Vița și Cristian Fodor. Participă formații și ansambluri folclorice din Sânnicolau Mare, Făget, Giarmata, Deta, Giroc, Fârdea, Ghilad, Găvojdia, Voiteg, Timișoara, Pișchia, Jebel, Sântperu Mare și Ghiroda. Prezintă Felicia Stoian.

Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” reprezintă un eveniment cultural major la nivelul județului Timiș, iar ediția din acest an a însemnat participarea a peste 3500 de artiști, 7 spectacole folclorice, peste 40 de ore de spectacol folcloric, 35 de expoziții etnografice și de meșteșuguri tradiționale și peste 400 de preparate gastronomice. Marele premiu al festivalului a fost câștigat de Sânnicolau Mare.

La secțiunea ”Laureați”, premiul I a fost câștigat de orașul Deta, premiul II – Făget și premiul III – Găvojdia. La secțiunea ”Zestrea Timișului” clasamentul este următorul: premiul I – Giroc, premiul II – Voiteg și premiul III – Ghilad. S-au acordat premii în bani în valoare de peste 20. 000 de lei. Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” este un eveniment cultural de amploare, finanțat de Consiliul Județean Timiș”, transmite Consiliul Județean Timiș

Accesul publicului la toate aceste evenimente este gratuit.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *