
Timiș – printre județele cu cel mai mic procent de angajați din învățământ aflați în grevă
Minivacanța de Rusalii a constituit un prilej pentru angajații din învățământ de a-și consolida sau regândi poziția inițială față de greva generală inițiată în 22 mai.
După amplul protest stradal organizat de sindicatele din învățământ pe 30 mai, urmat de zilele libere acordate bugetarilor între 1-5 iunie, marți, 6 iunie, situația s-a schimbat radical în multe unități de învățământ din țară.
Ministrul educației, Ligia Deca, a afirmat că 15.000 de angajați au renunțat la grevă în acest interval, din care peste 10.000 sunt profesori.
Declarația oficialului a stârnit dispute în rândul protestarilor, unii dintre ei afirmând că există unități de învățământ în care procentul angajaților care au intrat în grevă în perioada minivacanței este mai mare decât la început.
Sindicatele din teritoriu au colectat, zilele acestea, datele de la membrii de sindicat, rezultând diferențe mari de la un județ la altul.
În Timiș, potrivit celor mai recente estimări, a rezultat un procent de 40% de angajați (cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic) care a rămas în grevă din aproximativ 60% – procentul existent la data inițierii grevei generale. Cei mai mulți dintre protestari se regăsesc pe listele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Timiș – circa 55% din totalul membrilor afiliați SIPT.
CITEȘTE ȘI: Noul concept pentru Piața Mocioni intră în consultare publică. Timișorenii sunt invitați să-și spună părerea
Comparativ, județul Sibiu a raportat un procent de 94% de angajați din învățământ aflați în grevă, Neamț – 88%, Brăila – 78%, Dolj – 76%, Iași – 79%, Mureș – 90%, Covasna – 80%, Olt – 88%, Galați – 70%, Hunedoara – 81%, Satu Mare – 72%. La polul opus, un procent mic de angajați greviști a fost înregistrat în județele Alba – 35% și Ialomița – 38%.