Timiș: 3.660 de candidați sunt așteptați la examenul scris al bacalaureatului din acest an

Timiș: 3.660 de candidați sunt așteptați la examenul scris al bacalaureatului din acest an

Timiș: 3.660 de candidați sunt așteptați la examenul scris al bacalaureatului din acest an

Probele scrise din prima sesiune a examenului de bacalaureat 2025 se desfășoară în perioada 10-16 iunie, în 447 unități de învățământ (centre) din țară.

În județul Timiș, s-au înscris 3.660 de candidați: 3.359 absolvenți ai formei de învățământ la zi, 68 de la seral și 33 de la frecvență redusă.

Dintre aceștia, 3.111 sunt absolvenți ai promoției curente: 3.062 la zi, 32 la seral, iar 17 la frecvență redusă.

Comparativ cu numărul elevilor timișeni care au susținut, în luna martie, simularea la nivel național a probelor scrise, numărul celor care s-au înscris acum la examen s-a redus cu aproximativ 180.

Față de susținerea probelor de competență lingvistică și digitală, componente obligatorii în cadrul examenului de bacalaureat, ce au avut loc în perioada ianuarie-februarie, numărul candidaților din Timiș este și mai mic, respectiv cu 400 mai puțin.

Cauzele pentru care nu toți candidații promoției curente susțin probele scrise ale eamenului de bacalaureat din această primă sesiune pot fi: neîncheierea situației școlare, corigență, abandon, dezinteres pentru continuarea studiilor, motive obiective independente de voința candidatului (ex: probleme de sănătate).

Calendarul probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat în prima sesiune a acestui an este următorul:

10 iunie – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

11 iunie – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

13 iunie – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

16 iunie – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

20 iunie – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12), vizualizarea lucrărilor scrie și depunerea contestațiilor (în intervalul orara 14-18)

23-24 iunie: Continuă vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor

30 iunie: ⁠Afișarea rezultatelor finale

Probele încep la ora 9:00, accesul candidaților în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

CITEȘTE  ȘI:  Revenire spectaculoasă! Anca Todoni a câștigat turneul de la Bari, după o finală de aproape trei ore

Pentru rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, în concordanță cu Procedura de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Candidații folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, numai creion negru și instrumente de desen (acestea din urmă, la matematică și geografie).

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.), a manualelor, dicționarelor, notițelor etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Candidații pot solicita vizualizarea lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, cei minori fiind însoțiți obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor. În aceeași măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul la depunerea contestației.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Centrele de examen și inspectoratele școlare afișează, în 10 iunie, adresa de e-mail pe care se pot depune solicitările pentru vizualizare sau cele pentru contestații.

Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Aceste coduri sunt distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă pe care o susțin.

Pentru comunicarea notelor obținute, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de bacalaureat, care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „reușit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”, după caz.

Rezultatele examenului național de bacalaureat ale candidaților anonimizați sunt afișate atât pe pagina dedicată examenului (bacalaureat.edu.ro), cât și pe site-urile inspectoratelor școlare pentru o perioadă de 2 ani.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat): susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați, între orele 8:00 – 16:00 (excepție face ziua de vineri, 13 iunie, când intervalul de funcționare este cuprins între orele 8:00 – 14:00), linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului.

Corectarea lucrărilor se face digitalizat, pe platforma creată în acest scop.

Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul dedicat: rocnee.eu.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *