“The Somatist, the Entropist and the Skeptic”: când arta îţi ia pulsul

“The Somatist, the Entropist and the Skeptic”: când arta îţi ia pulsul

“The Somatist, the Entropist and the Skeptic”: când arta îţi ia pulsul

Publicul iubitor de artă tânără, interactivă, capabilă să te teleporteze într-un univers spectaculos și aparte, s-a perindat cu interes pe la Garnizoana Timișoara, unde expoziția “The Somatist, the Entropist and the Skeptic” a adus, în cadrul Simultan Festival două instalații interactive rezultate în urma colaborarii a două artiste vizuale cu programatorul Cristian Balaș și muzicianul Cătălin Crețu.

Aceștia utilizează mai multe tipuri de tehnologii, mai mult sau mai puțin intruzive: algoritmi de machine learning, de manipulare generativă a imaginii și a sunetului, computer vision, senzori de înregistrare a unor date fiziologice (ekg) – tehnologii devenite uzuale, la care nu mai suntem atenți în mod curent, dar care au abilitatea de a prelua date (fie ele imagini sau parametri ai stărilor noastre fizice) și le face vizibile în feluri neașteptate. Un sensor de puls cardiac asemănător cu un pulsoximetru captează numărul de bătăi pe minut al publicului și îl transformă în valuri într-un acvariu.

Simultan cu talazurile generate de lucrarea Florianei Cândea s-au făcut auzite sunetele generate de Cătălin Crețu folosind aceiași parametri captați de același sensor de citire a pulsului. Sabina Suru a invitat publicul să participe la crearea unei lucrări video oferind mișcarea mâinii lor în fața unui camere video. Fiecare mână a devenit un cadru al acestui film curatoriat de o inteligență artificiala. Camera video a fost în această situație ochiul AI-ului, iar rezultatul vizual al imaginii a fost ceea ce a fost el învățat să recunoască drept imagine artistică, fiind antrenat pe bază de imagini cu lucrările video ale Sabinei Suru.

Astfel, publicul timișorean a avut ocazia de a participa în timp real la conținutul acestor lucrări de artă multimedia. Experiența pe care a oferit-o interacțiunea cu lucrările din expoziţia ”The Somatist, the Entropist and the Skeptic” a fost menită să ghideze publicul în a-şi pune întrebări despre relaţia om – lume naturală, om – tehnologie dar şi despre dimensiunea auctorială a gestului artistic.

Miza acestor instalaţii interactive este să genereze conștientizări asupra responsabilității pe care o avem în relația om – tehnologie, prin cercetarea capacității tehnologiilor de a fi un ghid invizibil al comportamentelor, obiceiurilor și stărilor noastre fizice și emoționale, estompând astfel granițele dintre lumea naturală și cea artificială, tehnologică.

Prezenta artiştilor la Simultan Festival a reprezentat şi ocazia unui dialog liber cu publicul, în cadrul programului Shared Experience Lab, finanţat de Ministerul Culturii. Acesta este un proiect -experiment creat cu scopul de a investiga și prezenta potențialul, beneficiile și impactul domeniului art & science, un domeniu hibrid cu mize artistice, științifice și educaționale importante în peisajul cultural local, dar și internațional. Miza proiectului este fluidizarea dialogului dintre domeniile culturale și cele de cercetare, pentru a genera abordări inovative și sustenabile în artă, știință și societate deopotrivă.

CITEŞTE ŞI: Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii

”The Somatist, the Entropist and the Skeptic” este un proiect al Asociatiei Qolony, coordonat de Andrei Tudose şi co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *