Testarea alergiilor la medicamente, o problemă ignorată de sistemul sanitar de stat. Cazurile de timișoreni care dezvoltă alergii la medicamente, tot mai multe

alergii medicamente

Poluarea, substanțele chimice ingerate din alimente, stresul, dar și viața sedentară sunt factori determinanți pentru scăderea imunității organismului.

Or, după cum se știe, un organism slăbit prezintă o vulnerabilitate mai accentuată în fața agenților patogeni, favorizând, astfel, apariția unor boli care, în alte împrejurări, ar fi fost contractate într-un procent mai mic.

Una dintre afecțiunile care le dau tot mai mult de furcă timișorenilor în ultimii ani o reprezintă alergiile. Cea care afectează un număr tot mai mare de persoane este cea provocată de ambrozie, urmată, în mod alarmant, de cele la compușii medicamentoși.

În discuții neoficiale, cadrele medicale din urbea de pe Bega admit că tot mai mulți pacienți, fără antecedente similare în trecut, au început să dezvolte alergii la anumite medicamente sau la substanțele active, de bază, din compoziția acestora.

Iar situația este cu atât mai gravă, cu cât au fost semnalate surprinzător de multe cazuri de alergii la antibioticele de pe piața românească.

Procedura standard prevede ca, în cazul în care unui pacient, internat într-o unitate spitalicească, trebuie să i se administreze un antibiotic, acesta să fie întrebat dacă este alergic la respectivul produs.

Dacă există suspiciuni că ar putea fi, i se efectuează un test subcutanat, de al cărui rezultat depinde administrarea sau nu a unui antibiotic dintr-o anumită clasă.

nsă aplicarea acestei proceduri este obligatorie doar în cazul celor internați în spital.

În ambulatoriu sau la Urgențe se prescriu antibiotice fără o testare prealabilă a pacientului, pe care acesta le ia pe riscul său. După una sau mai multe doze ingerate, unii pacienți pot constata că au reacții adverse la medicamentul respectiv.

Potrivit protocolului, administrarea acestuia trebuie întreruptă de îndată. Situația se complică în momentul în care apar reacții și la un alt antibiotic, dintr-o altă clasă.

Pentru a ști însă ce anume a determinat intoleranța, substanța activă din medicament sau compoziția acestuia, pacientul trebuie să efectueze teste suplimentare, fie subcutanate, fie din sânge, timp în care tratamentul pe bază de antibiotice, vital în multe cazuri, nu mai poate fi administrat.
Testele pentru depistarea alergiilor la medicamente nu sunt decontate de stat.

Laboratoarele din unitățile spitalicești care funcționează în capitala Banatului efectuează analize și contra cost, mai ieftine decât în cele private, însă nu și pentru depistarea alergiilor, din două motive principale: reactivii sunt foarte scumpi și nu există solicitări (medicii își trimit pacienții la laboratoarele private).

Doar în cazul Spitalului Clinic Județean ”Pius Brînzeu”, potrivit reprezentanților acestuia, timișorenii pot solicita efectuarea unui test de sânge pentru depistarea alergiilor la produși medicamentoși, dar numai pe bază de comandă, ceea ce presupune un timp mai mare de așteptare.

Un test pentru depistarea reacției la un anumit medicament, într-un laborator privat din Timișoara, costă cel puțin 30 de euro, se efectuează doar în anumite zile și între anumite ore, iar rezultatul parvine abia după 10 zile. Sângele recoltat, împreună cu medicamentul sigilat, achiziționat de pacient, se trimite în Germania.

Când există suspiciuni privind dezvoltarea unor reacții alergice la mai multe medicamente, situația se complică. Costurile legate de efectuarea unor analize de sânge pentru toate tipurile de antibiotice existente pe piața românească sunt uriașe, iar în tot acest timp, pacientul nu poate beneficia de un tratament, ceea ce îi poate pune viața în pericol.

Tot în laboratoarele private, există posibilitatea testării unui panel de excipienți de bază din clasa unor antibiotice (nu toate), însă, în cazul acestora, rezultatele negative nu exclud posibilitatea dezvoltării unei reacții adverse la alți excipienți ai medicamentului respectiv.

Cazurile de timișoreni care au dezvoltat alergii la medicamente, îndeosebi la anumite antibiotice, sunt tot mai multe, de la an la an. O spun chiar cei care lucrează în domeniu și care, uneori, sunt depășiți și ei de situație, mai ales în privința pacienților cărora nu le mai pot administra nici un tip de antibiotic.

abonamente octombrie

Cei mai mulți dintre pacienții cu astfel de alergii au constatat intoleranța prin… experiment personal, ingerând, pe rând, tipuri diferite de antibiotice. Din cauza timpului îndelungat și a costurilor ridicate, nu și-au permis să își testeze reacția organismului anterior administrării acestor medicamente.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *