Termene pentru obţinerea subvenţiilor

agricultura 3

Fermierii beneficiari ai subvenţiilor directe acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să ţină cont de datele-limită stabilite pentru depunerea actelor justificative, iar în această lună, precum şi în decembrie, vor expira câteva dintre termenele prevăzute.

Mai precis, agricultorii trebuie să respecte termenele APIA pentru depunerea documentelor care le asigură subvenția europeană pe hectar, sprijinul cuplat vegetal și ajutorul național tranzitoriu pentru anumite culturi agricole. Astfel, data de 10 noiembrie este termenul stabilit de APIA pentru finalizarea etapei I, de clarificare a rezultatelor controlului prin teledetecție.

CITEȘTE ȘI: Microbuz plin cu călători, răsturnat pe câmp. Sunt mai multe victime

Data de 30 noiembrie este termenul final pentru derularea campaniei de plată în avans a cererilor unice aferente campaniei.

Chiar din prima zi a lunii decembrie ar trebui demarate plățile finale pentru fermieri, APIA urmând să le achite beneficiarilor diferența dintre cuantumul total, pe hectar sau pe cap de animal, și avansul pe care l-au primit deja, începând cu data de 16 octombrie.

În vederea primirii ajutorului naţional tranzitoriu (ANT) pentru hamei, solicitanţii trebuie să se prezinte la centrul local sau judeţean al APIA până la data de 2 decembrie, cu procesul-verbal întocmit de reprezentantul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) prin care se adevereşte că suprafaţa cultivată pentru care se solicită sprijin financiar a fost recoltată. Acest procesverbal va fi întocmit în două exemplare şi înregistrat la Direcţia Agricolă.

Cultivatorii de hamei care au solicitat sprijinul cuplat trebuie să facă dovada producţiei minime de 490 de kilograme de conuri uscate pe hectar, printrun proces-verbal de constatare încheiat de DAJ, care se depune la APIA, pâna la data de 1 decembrie. În situația în care fermierul are și calitatea de procesator înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului, va face dovada prelucrării producţiei minime prin documente contabile interne, până la data de 15 mai a anului viitor.

Obţinerea sprijinului cuplat pentru cultura de mazăre, respectiv de fasole boabe, destinată industrializării, necesită următoarele documente doveditoare pe care fermierii trebuie să le prezinte la APIA: factura de livrare a producţiei minime sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol; actul fiscal de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială, cu menţiunea “sămânţă admisă pentru însămânţare”, ori, după caz, buletinul de analiză cu menţiunea “Necesar propriu” şi “Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului ori eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. În cazul utilizării semințelor certificate oficial din producția proprie, fermierul va prezenta documentul oficial de certificare a loturilor. Termenul final pentru depunerea la APIA a documentelor doveditoare prevăzute anterior este 1 decembrie.

Sprijinul cuplat pentru fructele destinate industrializării li se acordă fermierilor care exploatează livezi de pruni şi pot face dovada comercializării cantităţii minime anuale de 5,6 tone pe hectar. Dovada vânzării fructelor către o unitate de industrializare o constituie facturile sau filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. La rândul lor, unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de pruni fac dovada industrializării producţiei proprii în cantitățile minime anuale pe hectar de 5,6 tone prin documente contabile interne, pentru a beneficia de sprijinul cuplat. Dovezile se prezintă la APIA până cel târziu la data de 31 decembrie. Sprijinul cuplat pentru merele destinate industrializării li se acordă fermierilor care fac dovada comercializării cantităţii minime anuale de 7,8 tone pe hectar. Dovada vânzării merelor către o unitate de industrializare este şi în acest caz factura sau fila din carnetul de comercializare şi se va prezenta la APIA tot până la data de 31 decembrie.

Sprijinul cuplat pentru cireşe şi vişine li se acordă celor care exploatează livezi şi pot face dovada vânzării, către unităţi de procesare, a cantităţii minime anuale pe hectar de 4,4 tone prin facturi sau filele din carnetul de comercializare, termenul-limită pentru prezentarea documentelor fiscale la APIA fiind 31 decembrie. Fermierii deţinători de livezi de caişi si zarzări care fac dovada comercializării cantităţii minime anuale pe hectar de 4,7 tone pot beneficia, de asemenea, de sprijinul cuplat dacă pot dovedi, prin prezentarea la APIA a documentelor fiscale aferente, vânzarea fructelor către o unitate de industrializare, termenul-limită fiind sfârşitul anului.

Fermierii timişeni pot obţine informaţii suplimentare referitoare la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru obţinerea subvenţiilor contactând centrul judeţean al APIA, cu sediul în Timişoara, str. Grigore Alexandrescu nr. 28, nr. tel. 0256.494.955, 0256.494.995, e-mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *