Terenul administrat de USAMVB, râvnit de investitori

grau 1

În timp ce toate instituţiile similare din ţară au în patrimoniu terenuri pe care să poată efectua lucrări de cercetare, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAVMB) Timişoara i se refuză acest drept.

Încă de când a ajuns rector, prof. univ. Cosmin Alin Popescu a încercat să rezolve această situaţie. Este vorba de 1.633 de hectare, care acum sunt administrate de instituţia de învăţământ superior timişorean, dar care figurează în patrimoniul statului român.

Terenul se găseşte între Calea Aradului şi Calea Torontalului, fiind râvnit de mulţi antreprenori, mai ales că zona aceea se află într-o continuă dezvoltare imobiliară. „Situaţia este neschimbată încă din anul 1991, însă fără aceste suprafeţe nu putem aplica pentru a obţine fonduri prin care să dezvoltăm proiectele de cercetare. Practic se blochează dezvoltarea instituţională a universităţii”, a declarat rectorul Cosmin Alin Popescu.

Pentru rezolvarea acestei probleme, el a făcut demersuri încă de anul trecut, din luna aprilie. Documentul a ajuns în Senat pentru a fi votat, însă lucrurile s-au complicat.

„Am pierdut cu 20 de voturi!”, a precizat Cosmin Alin Popescu, care nu a renunţat însă la luptă. Acum a reuşit să obţină avize favorabile din partea Ministerului Educaţiei şi a Ministerului Agriculturii, pentru a iniţia o hotărârea de guvern. În curând, un deputat PSD va introduce în parlament o nouă iniţiativă legislativă privind terenul universităţii timişorene, iar rectorul Cosmin Alin Popescu speră că lucrurile se vor rezolva, şi cea câştigată va fi instituţia de învăţământ superior. „Sunt optimist!

Sper ca votul să fie reluat şi, în cele din urmă, universitatea timişoreană, să figureze cu terenul în patrimoniu”, a precizat rectorul Cosmin Alin Popescu.

Situaţia Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a „Banatului” este unică în ţară, instituţia neavând teren în patrimoniu, în timp ce instituţia similară din Iaşi deţine în patrimoniu 16.000 de hectare, cea din Bucureşti, 10.000 de hectare, iar cea din Cluj-Napoca, 2.000 de hectare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *