Terapia culorilor într-o lume care aleargă disperată după o speranţă

margit serban 1

Albert are doi ani şi patru luni. La scurt timp după ce a stins cele două lumânări de pe tortul aniversar a venit aici şi aşteaptă să i se împlinească dorinţa. Între timp şi-a făcut noi prieteni care, ca şi el, au renunţat la plete.

Le place să se joace împreună şi vorbesc despre Moş Crăciun. „A fost diagnosticat cu leucemie limfoblastică. Suntem aici din 17 septembrie. Nu ştiu dacă de sărbători ajungem acasă… Depinde de cum răspunde la tratament, dacă ne permite protocolul (terapeutic n.r.)”, spune bunica.

O poveste similară găseşti în fiecare încăpere de la etajul ce găzduieşte compartimentul de transplant medular de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara. Noroc că totul e proaspăt, colorat, curat. „Dincolo de suferinţa care se ascunde, e o bucurie să vezi cum arată spaţiul, care a aniversat 114 ani.

Trebuie să facem maximum din ceea ce avem pentru ca micuţii să se simtă ca la grădiniţă: să aibă culoare, jucării, prietenie şi zâmbete de jur împrejur”, consideră Ovidiu Adam, managerul unităţii sanitare, făcând referire la recentele lucrări de modernizare derulate de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, cu ajutorul sponsorilor şi al donatorilor privaţi.

Primele lucrări pentru reamenajarea spaţiului destinat copiilor bolnavi de afecţiuni oncologice şi hematologice au fost efectuate în urmă cu patru ani, când aceeaşi asociaţie a amenajat trei camere sterile şi un laborator de biologie moleculară.

A urmat compartimentul destinat micuţilor ce au nevoie de transplant medular.

„Activitatea desfăşurată răspunde amendamentelor de securitate în ceea ce priveşte pacientul cu boală hematologică supus transplantului. Vorbim de un bolnav cu sistem imunitar abrogat pentru care infecţiile intraspitaliceşti reprezintă un risc major.

Este un teritoriu deosebit de fragil şi se cer îndeplinite o mulţime de condiţii. Nu vorbim în special de confort, ci de siguranţă, iar pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale se impune ca numărul pacienţilor într-un salon să fie de doi, maximum trei, iar camerele să aibă baie proprie.

De asemenea, toate suprafeţele trebuie să poată fi curăţate şi dezinfectate în mod optim. În plus, la gradul ridicat de poluare din Timişoara, clădirea fiind amplasată chiar în centru, trebuia să existe şi un control al aerului respirat. Astfel, sistemul de aerisire este dotat cu convertoare care curăţă şi purifică aerul”, a declarat, ieri, prof. dr. Margit Şerban.

Lucrările continuă

Şantierul s-a mutat în prezent, la etajul al II-lea (din cele patru nivele: parter plus trei etaje) al secţiei. În mai puţin de doi ani, toţi copiii cu afecţiuni oncohematologice care vor căuta să-şi aline suferinţa la spitalul timişorean vor avea parte de condiţii deosebite.

„Din 2001 funcţionează compartimentul de transplant medular pentru adulţi şi copii. Într-un an avem .n medie 1.800-1.900 de internări. Am efectuat peste 360 de operaţii de transplant şi c.teva premiere.

În 2001, la noi, s-a făcut primul transplant cu celule stem din România”, a precizat conf. dr. Smaranda Arghirescu, medic-şef al secţiei de Oncohematologie pediatrică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *