Tehnologie avansată de imagistică non-invazivă, la Spitalul CF Timișoara

Tehnologie avansată de imagistică non-invazivă, la Spitalul CF Timișoara

Tehnologie avansată de imagistică non-invazivă, la Spitalul CF Timișoara

Tomografia în coerență optică (OCT) reprezintă o tehnologie avansată de imagistică non-invazivă, utilizată pentru diagnosticarea precoce și monitorizarea afecțiunilor oculare, fiind disponibilă la Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara.

„Aceasta implică utilizarea unui fascicul de lumină cu care se <<baleiază>> structurile oculare, înregistrându-se ulterior lumina reflectată de acestea. OCT nu folosește raze X, prin urmare nu iradiază.

Echipamentul OCT este ușor de folosit și nu este nociv pentru pacient. Investigația cu ajutorul aparatului nu are contraindicații. Procedura este simplă: pacientul trebuie să stea nemișcat timp de aproximativ 30 de secunde și să fixeze, cu fiecare ochi pe rând, un punct pe un ecran, în această perioadă dispozitivul analizând structurile oculare.

În urma investigației, sunt obținute imagini detaliate ale structurilor oculare interne, inclusiv ale retinei și nervului optic.

CITEȘTE ȘI: Terapie modernă la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, pentru pacienții care necesită suport respirator

Această metodă permite evaluarea și diagnosticarea glaucomului, degenerescenței maculare legate de vârstă și a altor tulburări retiniene”, a precizat dr. Georgiana Suta, medic primar oftalmolog la Spitalul CF Timișoara.

Optometristul sau oftalmologul pot recomanda tomografia oculară în coerență optică pacienților peste o anumită vârstă ori care pot dezvolta anumite boli oculare, în funcție de acuitatea vizuală și de antecedentele familiale.

„Există mai multe tipuri de investigatii OCT: OCT de nerv optic, care facilitează diagnosticul precoce al glaucomului prin măsurarea grosimii stratului de fibre nervoase la nivelul papilei, principalul factor care demonstrează afectarea glaucomatoasă; OCT retinian, care reprezintă metoda de explorare a maculei, zona centrală a retinei unde se formează imaginea.

Este utilizată atât pentru diagnosticul, cât și pentru urmărirea răspunsului la tratament în boli precum edemul macular din boli cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă, diabet, post-traumatisme, afecțiuni vasculare, tumorale sau inflamatorii.

Aparatul mai dă posibilitatea fotografierii de pol anterior, prin care se realizează o fotografie a structurilor anterioare ale ochiului – conjunctivă, cornee, iris. O altă utilizare este pentru retinofotografie, prin care se realizează o fotografie a întregului fund de ochi.

Nu în ultimul rând, OCT-ul de pol anterior este folosit și pentru managementul glaucomului, fiind deosebit de important în glaucomul cu unghi închis.

Prin aceasta se evidențiază detalii ale unghiului camerei anterioare și imagistica corneei, după chirurgia refractivă și inciziile făcute în cornee, pentru operația de cataractă sau transplant de cornee”, a explicat dr. Georgiana Suta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Tehnologie avansată de imagistică non-invazivă, la Spitalul CF Timișoara

  1. Este un pas important pentru sănătatea oculară a pacienților și un exemplu de inovație în domeniul medical. Mulțumim pentru dedicarea și eforturile depuse pentru a aduce aceste tehnologii de ultimă generație în beneficiul comunității!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *