Team România – 22 de sportivi români iau startul la Beijing 2022. Cine sunt ei și ce șanse au

Team România – 22 de sportivi români iau startul la Beijing 2022. Cine sunt ei și ce șanse au

Cifra 22 pare a fi laitmotivul participării României la Jocurile Olimpice de Iarnă. În anul de grație 2022, 22 de sportivi sunt prezenți pentru a 22-a oară în istorie, la startul jocurilor hibernale de la Beijing, primul oraș care găzduiește atât o ediție de vară a Jocurilor, cât și una de iarnă.

Team România este alcătuită la această a 24 ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă Beijing 2022 din 22 de sportivi, reprezentanți la 7 discipline sportive din întrecerea olimpică.

Săritorul cu schiurile Sorin Mitrofan a devenit al 22-lea membru al Team Romania, după ce Comitetul Olimpic și Sportiv Român a primit încă un loc cotă la această disciplină. Astfel, el se alătură colegilor lui – Daniela Haralambie, Andrei Feldorean și Daniel Cacina – în competiția de la Zhangjiakou.

Delegația ar fi putut avea chiar 23 de sportivi, dar în urma unei controverse, Federația Română de Schi-Biatlon a refuzat un loc cotă, realocat României, la schi alpin, motiv pentru care Comitetul Executiv al COSR, a decis suspendarea finanțării federației, până la clarificarea situației.

Comitetul Executiv al COSR a decis, de asemenea ca cei doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor de la Beijing să fie Raluca Strămăturaru (sanie, 36 ani) și Paul Pepene (schi fond, 33 ani).

Delegația română afectată de COVID-19

Testat înaintea plecării spre China și declarat negativ, antrenorul lotului olimpic de sanie, Ioan Apostol, a fost testat zilnic în satul olimpic de la Yanqing alături de întreaga Echipă Olimpică Team Romania. Testul din 1 februarie a fost confirmat pozitiv pe 2 februarie, iar antrenorul român s-a supus izolării conform regulamentelor Comitetului de Organizare al JO Beijing 2022.

Prezentarea celor 22 de sportivi tricolori care vor concura la Jocurile Olimpice, din care 8 sportive și 14 sportivi, la 7 discipline sportive.

Eva Tofalvi, performera biatlonului românesc

BIATLONUL românesc va fi reprezentat de Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire –
feminin), George Colțea ( sprint, individual, urmărire – masculin) și de antrenorii Vasile Gheorghe și Cristian Moșoiu, precum și de kinetoterapeutul Czont Attila.

• Eva Tofalvi este sportiva cu cele mai multe participări olimpice la disciplinele de iarnă, 6 ediții: Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Torino 2006, Vancouver 2010, Sochi 2014 și Pyeongchang 2018.
• Sportivii români au fost de 6 ori în Top 10 la Jocurile Olimpice și de 5 ori au terminat în primii 15.
• Gheorghe Vilmoș deține cel mai bun loc ocupat vreodată de un biatlonist român la Jocuri: locul 5, JO Innsbruck 1964
• Cele mai bune performanțe olimpice ale fetelor sunt cele două locuri 10 la ștafetă obținute la edițiile din Albertville 1992 și Vancouver 2010.
• Eva Tofalvi deține cea mai bună clasare pentru România în probele individuale, locul 11 la proba individuală de 15 km, la Nagano 1998 și Vancouver 2010.

Cine sunt românii de la Beijing, din bobul olimpic, care nu fac parte din Team România

BOBUL este disciplina în care Team Romania pornește cu șanse mari pentru a obține performanțe notabile, cei care le pot obține fiind Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin), Mihai Tentea ( bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane).

Ei sunt însoțiți de antrenorii Paul Neagu (feminin), Iulian Păcioianu (masculin) și servicemen-ul Mihai Păcioianu.

Bobul este cea mai performantă disciplină sportivă de iarnă din România. Singura care a adus o medalie pentru Team Romania, bronz la Grenoble 1968, prin Ion Panțuru – Nicolae Neagoe. Tot de la bob vin și primele două titluri olimpice de tineret, câștigate în 2020, la Lausanne, de către Georgeta Popescu și Andrei Nica, la monobob.

Andreea Grecu are cele mai multe prezențe la JO pentru sportivele din Team Romania: Sochi 2014, Pyeongchang 2018 și Beijing 2022.

Bobul românesc este reprezentat la Beijing și de alte nume, care nu se află în delegația Team România. Seniorul Dragoș Panaitescu, pilot olimpic, e responsabilul Federației Internaționale pentru echipamente, Dorin Grigore e pilot deschizător de pârtie al organizatorilor și face echipaj cu Emil Peptea, Nicolae Istrate e antrenor la Franța, iar Dănuț Moldovan e sportiv în bobul de 4 persoane al Austriei.

Mihaela Hogaș, o nouă tânără speranță

PATINAJUL VITEZĂ are în Team Romania un nume relativ nou, de care se leagă mari speranțe de viitor. Mihaela Hogaș (23 de ani) este singura reprezentantă în această probă. Sub îndrumarea antrenorului Bogdan Stănescu, ea va lua startul în probele de 500 și 1.000 metri.

Istoria olimpică a patinajului viteză din România a atins vârful performanței la două ediții de Jocuri, Albertville 1992 și Lillehammer 1994. Ea se leagă de numele Mihaelaei Dascălu, cea mai bună sportivă română în această disciplină. Generația sa, și a Ceraselei Hordobețiu, domină topul rezultatelor olimpice deținând primele 11 performanțe ale tricolorilor.

Raluca Strămăturaru, purtător de drapel și chiar o posibilă medaliată

SANIA românească dă la această ediție unul din purtătorii de drapel, pe Raluca Strămăturaru, (feminin, ștafetă), ale cărei colegi sunt Valentin Crețu (masculin, ștafetă), Marian Gîtlan și Darius Șerban (dublu masculin, ștafetă), pregătiți de antrenorii Eugen Radu și Ioan Apostol

Sania se află pe locul 3 la performanțe, între disciplinele de iarnă din țara noastră, după bob și biatlon. Sportivii Team Romania au debutat în competițiile olimpice la ediția de la Lake Placid, din 1980. Rezultatele cele mai bune au fost obținute după 1990.

• Ioan Apostol este sportivul cu cele mai multe participări la Jocurile Olimpice, 4 ediții: Lake Placid 1980, Sarajevo 1984, Albertville 1992, Lillehammer 1994. La Beijing 2022 recordul său va fi egalat de către Raluca Strămăturaru și Valentin Crețu, aceștia însă care vor întregistra 4 ediții consecutive de Jocuri. Cu 3 ediții îi urmează în clasament Liviu Cepoi.
• Sportivii români au reușit de 4 ori să termine în Top 10 la Jocurile Olimpice și de 5 ori în primii 15.
• Cel mai bun loc ocupat de o sportivă din România la această disciplină, Raluca Strămăturaru- locul 7 la Pyeongchang 2018.
• În proba pe echipe la ștafetă, introdusă în program la Sochi 2014, România a bifat locul 10 la Pyeongchang 2018.

Patru Icari moderni vor zbura de pe trambulinele din China

SĂRITURI CU SCHIURILE îi au drept componenți ai Team Romania pe Daniela Haralambie (NH feminin), Andrei Feldorean (NH, LH – masculin), Daniel Cacina (NH, LH – masculin) și peultimul sosit, Sorin Mitrofan (NH, LH – masculin). Ei sunt antrenați de Florin Spulber și îl au ca servicemen pe Adrian Comănescu.

• Daniela Haralambie va deveni la Beijing 2022 singura reprezentantă a săritorilor cu schiurile din România care participă la două ediții olimpice consecutive. Ea deține și cel mai bun rezultat la această disciplină, locul 25.
• Cel mai bun rezultat al tricolorilor în competiția masculină a fost reușit de Humbert Clompe, locul 41 la Garmisch 1936.

Schiul alpin, proba regină a sporturilor hibernale

SCHIUL ALPIN, proba regină a competițiilor hibernale, are în componența Team Romania pe Maria Constantin (slalom, slalom uriaș – feminin) și Alexandru Ștefănescu (slalom, slalom uriaș masculin), pregătiți de antrenorii Andrei Szilagyi și Alexandru Barbu.

• Dan Cristea este sportivul român cu cele mai multe participări la Jocurile Olimpice, 3 ediții: Grenoble 1968, Sapporo 1972, Innsbruck 1976.
• Cel mai bun loc ocupat de un schiori din România, locul 20 la slalom, Virgil Brenci, la Sapporo 1972.
• Mihaela Fera este sportiva cu cele mai multe participări la Jocuri, 3 ediții: Calgary 1988, Albertville 1992, Lillehammer 1994. Ea deține și cel mai bun loc ocupat de o schioare din România, la egalitate cu Brenci, locul 20, la combinata alpină, la Lillehammer 1994
• Sportivii din România au avut două clasări în primii 20 la Jocuri și de 5 ori au terminat în primii 25.

Paul Pepene, purtător de drapel și a patra oară prezent la Jocuri

SCHIUL FOND are la rândul său trei componenți în Team Romania, pe Timea Lorincz (skiatlon, sprint liber – feminin), Paul Pepene și Raul Popa (skiatlon, sprint liber, sprint
echipe – masculin), antrenați de Daniel Borca și asistați de servicemen-ul Tanko Elemer.

• Timea Sara-Lorincz va deveni la Beijing 2022 sportiva din România cu cele mai multe prezențe în competițiile olimpice de fond, 3 ediții: Sochi 2014, Pyeongchang 2018 și Beijing 2022.
• Paul Pepene va egala la Beijing 2022 recordul participărilor românești la competițiile olimpice de schi fond, deținut de Zsolt Antal, cu 4 ediții consecutive.

(sursa: Mediafax)

Foto: South China Morning Post


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *