Taxe de oraș, condiții ca la sat, într-o localitate din Timiş

ciacova 4

Orășenii dintr-o localitate timişeană trăiesc ca la sat pentru că investiții prea multe nu s-au făcut, iar veniturile lor se mențin la un nivel destul de scăzut. Ba mai mult, oamenii sunt nemulțumiți că taxele au crescut, iar legumele pe care le cultivă în grădină au devenit astfel mai scumpe.

”Impozitele sunt mai mari. De exemplu, 400 de metri pătrați de grădină se impozitează ca niște construcții la oraș, ceea ce înseamnă 200 de lei în plus”, a precizat Petru Filip, primarul orașului Ciacova.

În septembrie 2010, ca urmare a creşterii populaţiei peste pragul de 5.500 de oameni, localitatea Ciacova a trecut de la statutul de comună, la cel de oraș. ”Avem probleme și cu accesarea surselor de finanțare. Pe Programul Operațional Regional proiectele trec greu, dacă rămâneam comună puteam accesa fonduri prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, unde banii se obțin mai ușor. În plus, satele aparținătoare de Ciacova sunt văzute ca și cartiere ale orașelor”, a adăugat edilul-șef.

petru filipFala bănățeană a fost dovedită la Ciacova, în toamna trecută, când referendumul de revenire la statutul de comună, după doar cinci ani de la ”emancipare”, s-a dovedit a fi un eșec. ”Oamenii au dorit, la nivel declarativ, să fim din nou comună, ca înainte. Însă când au fost puși în fața referendumului au ținut la orgoliu și au vrut să rămână orășeni”, este de părere primarul.

Doar circa 15 la sută dintre cei circa 4.500 de alegători cu drept de vot și-au exprimat opțiunea în cadrul consultării directe. Întrucât nu s-a întrunit necesarul de 30 la sută privind participarea, referendumul nu a putut fi validat. ”Pe sate, prezența a fost foarte scăzută pentru că cei de-acolo nu au fost interesați în mod direct”, a declarat Petru Filip.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns