Sute de medici, asistente și șoferi de la Ambulanța Timiș, pregătiţi de proteste

Sute de medici, asistente și șoferi care lucrează la Serviciul Județean de Ambulanță Timiș vor protesta joi, în curtea stației centrale, situată în apropierea Spitalului Județean Timișoara. Oamenii care luptă contra cronometru cu boala și moartea solicită reînnoirea parcului auto, deblocarea posturilor și revizuirea modificărilor legislative în ceea ce privește salarizarea.

”Acțiuni similare vor avea loc în toată țara. Noi am depus, încă din 4 septembrie, solicitări la Guvern, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, iar până în prezent nu am primit nici un răspuns. Noi suntem hotărâți să mergem până la grevă generală”, a declarat Victor Țepeș, liderul Sindicatului ”Ambulanța” Timișoara.

Potrivit sindicaliștilor, mai bine de un sfert dintre cele 74 de ambulanțe care circulă în trafic ar trebui casate. ”Nu mai puțin de 20 de mașini au peste 500.000 de kilometri la bord, limita admisă, și ar trebui schimbate. Dintre acestea, 11 au depășit 600.000 de kilometri, iar una a trecut de 800.000! Nu de puține ori s-a întâmplat să ne lase în drum. Service-ul este foarte scump. Avem cheltuieli mari cu reparațiile pentru că, spre exemplu, la aceeași mașină, într-o zi reparăm motorul, iar după aceea sunt probleme la transmisie pentru ca odată remediate problemele, să cadă partea electrică. Din acest motiv, înregistrăm întârzieri la cazuri și avem mai puține echipaje disponibile. Timișenii au dreptate când fac reclamații”, a spus Victor Țepeș.

Conform liderului Sindicatului ”Ambulanța” Timișoara, în luna iunie s-au împlinit doi ani de când au fost achiziționate ultimele salvări.”Parcul auto ar trebui reînnoit treptat. Am primit recent de la Consiliul Județean Timiș două mașini și mai avem promisiuni pentru încă două, dar asta nu e decât o gură de oxigen. În realitate, ar trebui cel puțin 20 de mașini”, a adăugat Victor Țepeș.

 

Ar fi nevoie de încă 100 de oameni

Serviciul Județean de Ambulanță Timiș suferă și din cauza lipsei de personal, susțin sindicaliștii. ”Noi avem bine structurat județul pe substații și acoperim toate zonele, însă deficitul de personal de specialitate este de peste 30 la sută. Normativul nu se respectă. În anul 2010 s-au blocat posturile și nu le-am mai recuperat deși, în 2015, a existat o… tentativă. Cu tot cu TESA și personalul auxiliar noi suntem 500 de angajați. Ar mai fi nevoie de încă aproximativ 100 de oameni în echipajele de lucru. Sunt solicitări foarte multe și nu prea ajungem la timp. De la începutul anului și până acum am intervenit în peste 100.000 de cazuri”, spune liderul de sindicat.

Potrivit lui Victor Țepeș, Serviciul Județean de Ambulanță Timiș are două substații în Timișoara și câte una în Lugoj, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Gătaia, Ciacova, Buziaș, Făget, Topolovățu Mare, Variaș, Uivar și Mașloc.

 

Scad salariile angajaților

Ca și când volumul de muncă nu ar fi suficient de mare – ca urmare a numărului redus de personal comparativ cu cel al solicitărilor – nici condițiile de lucru nu sunt dintre cele mai bune – peste un sfert dintre mașini circulând cu kilometrajul depășit. Colac peste pupăză a venit rândul ca și salariile să fie diminuate, spun sindicaliștii.

”După punerea în aplicare a Legii 153 din 2017, sporurile vor fi reduse. Din calculele făcute la Ministerul Sănătății, toate sporurile vor fi puse la grămadă – lucru care contravine Codului muncii -, iar lefurile vor fi mai mici. Vorbim de peste 100 de lei pentru fiecare angajat, iar la cei cu salarii mai mari vor scădea mai mult. În plus, în urma transferului de la angajator la angajat al contribuțiilor, se va produce încă o diminuare a lefii cu peste 20 la sută”, a precizat Victor Țepeș.

Potrivit acestuia, sirenele și girofarurile vor fi pornite mâine, la ora 11, la protest urmând a participa angajații care au ieșit din tură și se află în timpul liber. Activitatea Serviciului Județean de Ambulanță Timiș nu va fi perturbată, iar pacienții nu vor avea de suferit.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns