Sugestie pentru timişenii care merg în weekend la Szeged. În oraş s-a deschis expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”

„Aurul şi argintul antic al României”, expoziţie ce reuneşte peste 1000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită este deschisă la Szeged, în Ungaria.

Exponatele ilustrează o perioadă de peste şase milenii, cuprinsă între Eneolitic şi Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch).

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul „Mora Ferenc” din Szeged, fiind gazduită de „Fekete Haz” (Casa Neagră), o clădire istorică situată în centrul orasului.

Proiectul este coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi realizat în colaborare cu peste 30 de muzee de profil din întreaga ţară.

La vernisaj au participat oficialităţi din România şi Ungaria, printre care Ştefan Răzvan Rab, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, Daniel Banu, consulul general al României la Szeged, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Solymos Laszlo, viceprimarul orasului Szeged, Fogas Otto, directorul Muzeului „Mora Ferenc”, Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Au fost prezenţi PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi Kiss Rigo Laszlo, episcopul romano-catolic din Szeged.

Expoziţia, care a demarat în decembrie 2013, a mai fost expusă în Ungaria, la Debrecen (Muzeul „Deri”, în perioada iulie-octombrie 2017). Expoziţia va fi deschisă la Szeged până la data de 20 ianuarie 2019.

 

text şi foto: radioresita.ro


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns