Subvenție de 2.000 de euro pentru legumele cultivate în sere și solarii

subventie sere

Producția de legume în sere și solarii va fi premiată cu 2.000 de euro, măsura fiind aprobată de Executiv în ultima sa ședință. Sprijinul, anunțat de ceva vreme și mult-așteptat de producătorii agricoli, a fost aplicat în ultimii ani doar pentru tomatele cultivate în spațiile protejate. Valoarea maximă în euro a ajutorului de minimis este de 2.000 de euro per beneficiar și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro. aplicarea în ciclul II care va funcționa din toamnă.

Schema de ajutor se aplică pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate: ardei, castraveți, roșii și vinete. Suprafața minimă de cultură pentru accesarea subvenției este de o mie de metri pătrați, iar pentru accesarea sumelor trebuie să se valorifice cu acte și să se dovedească următoarele producții minime în sere: 2.900 kilograme pe 1.000 mp pentru ardei gras sau lung; 5.000 kg pe 1000 mp pentru castraveți; 8.500 kg pe 1.000 mp pentru tomate; 3.000 kg pe 1.000 mp pentru vinete. În cazul solariilor, producțiile minime sunt: 1.600 kg pe 1000 mp pentru ardei gras sau lung; 3.000 kg pe 1000 mp pentru castraveți; 3.200 kg pe 1.000 mp pentru tomate; 2.000 kg pe 1.000 mp pentru vinete.

Pentru obținerea ajutorului de minimis pentru producția de legume în spații protejate, beneficiarii trebuie să întrunească mai multe criterii de eligibilitate, cumulativ: să fie înregistrați în registrul unic de identificare (RUI) și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA; să solicite ajutorul de minimis; să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile agreate; să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate; să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean; să facă dovada obținerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare.

CITEŞTE ŞI: A vândut canabis și a ajuns în vizorul poliției. Bărbat din județul Timiș, arestat

Valorificarea producției se face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie, iar dovada obținerii producției de legume obținute în spații protejate o constituie, după caz, bonul fiscal, factura sau fila din carnetul de comercializare. Cererea de înscriere în program și documentele obligatorii se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură începând cu data intrării în vigoare hotărârii de Guvern – adică din momentul publicării sale în Monitorul Oficial – și până cel târziu la data de 20 iulie. Pentru informații detaliate, fermierii din Timiș pot contacta centrului județean al APIA, la nr. tel. 0256.494.955, 0256.494.995, sau prin e-mail, la adresa [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *