Subprefectul Drăgănescu: “Să gândim pragmatic, domnule Fritz! Câte maternități are Timișoara și câte institute oncologice”?

Subprefectul Drăgănescu: “Să gândim pragmatic, domnule Fritz! Câte maternități are Timișoara și câte institute oncologice”?

Subprefectul Drăgănescu: “Să gândim pragmatic, domnule Fritz! Câte maternități are Timișoara și câte institute oncologice”?

Edilul USR al Timișoarei, Dominic Fritz, dă semne că nu vrea să susțină finanțarea și înființarea Institutului Oncologic Regional de la Timișoara. Prioritatea sanitară este, pentru Dominic Fritz, noua maternitate a municipalității, pentru care dorește finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în detrimentul Institutului Oncologic.

Subprefectul liberal Ovidiu Drăgănescu este de părere că primarul Timișoarei se victimizează și se gândește numai la “blazonul” administrației pe care o conduce.

Dl Fritz cerea, în ultima sa conferință de presă, să gândim pragmatic și să prioritizăm. Situația stă cam așa în domeniul oncologiei: sunt circa 2.300 de cazuri noi pe an în Timiș, iar pacienții caută tratamente la Cluj, la București sau în sectorul privat local. Există o competiție în sectorul privat, dar părerea mea este că strategia de terapie pentru pacienții bolnavi de cancer nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe structuri private. Sunt binevenite aceste unități din privat, suplimentează sistemul public, dar iată că la Timișoara, sistemul public pentru pacienții oncologici este insuficient.

Județul Timiș ocupă primele locuri în țară la numărul bolnavilor de cancer, cu aproximativ 15.000 de pacienți care se află în evidența medicilor oncologi. În paralel, pentru gravide există soluții multiple, atât în sistemul de stat, cât și în sistemul privat. Câte maternități are Timișoara și câte institute oncologice? Aceasta este realitatea, acesta este pragmatismul, domnule Fritz. Institutul Regional de Oncologie Timișoara este prioritar și trebuie susținut de toate forțele politice, de societate și de mediul sanitar”, a explicat Ovidiu Drăgănescu.

Trebuie menționat că administrația județeană are în derulare proiectul primei maternități ridicate la Timișoara după mai bine de 30 de ani. Lucrările la această unitate medicală care se construiește lângă Spitalul Județean Timișoara sunt în grafic, noul spital urmând să fie finalizat în toamna anului viitor.

În vara acestui an, Direcția de Sănătate Publică Timiș anunța că „Institutul de Oncologie Timişoara reprezintă o necesitate stringentă pentru sistemul sanitar regional, acesta urmând a fi un centru de excelenţă în specialitatea oncologie, care va polariza cazurile dificile din regiune şi va adăposti un important sector de cercetare şi inovare în acest domeniu, pentru a oferi pacienţilor acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat”.

CITEŞTE ŞI: Întreruperi programate de curent, în Timișoara și județ, în perioada 21 – 27 noiembrie

Studiul de fezabilitate pentru consolidarea, remodelarea și extinderea clădirii abandonate de pe Calea Torontalului a fost finalizat recent. Spitalul va avea un total de 384 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, la care se adaugă 55 paturi pentru spitalizare de zi, 55 de paturi pentru chirurgie de zi, 20 paturi pentru terapie intensivă şi 10 paturi în cadrul Centrului pentru transplant medular şi afereză celule stem, ajungând la un total de 524 paturi.

Înființarea acestui Institut va fi pe lista scurtă de finanțare prin PNRR.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Subprefectul Drăgănescu: “Să gândim pragmatic, domnule Fritz! Câte maternități are Timișoara și câte institute oncologice”?

  1. Pai sustine privatul fiindca de acolo iasa….banul !
    Sa nu fie alternativa pt cei cu venituri mai mici- categorie tot mai numeroasa, din pacate.
    Nu conteaza pt ei ca unele persoane nu au acei bani, si poate Doamne fereste, mor cu zile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *