Studenţii se pregătesc de proteste

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară îngrijorată și dezamăgită de modul în care Guvernul și Parlamentul României tratează anumite subiecte de maximă importanță.

„În contextul în care suntem în apropierea adoptării unei noi legi a bugetului, subiectele tratate cu precădere de cele două instituții, în special de cea de-a doua, sunt de-a dreptul paralele cu adevăratele priorități ale României.

Modul în care parlamentarii au decis să prioritizeze anumite subiecte, cu o râvnă demnă de o cauză mai bună și într-un mod care sfidează spiritul democrației, ne determină să luăm în considerare într-un mod cât se poate de serios participarea la protestele din marile orașe ale României”, menţionează comunicatul Alianţei.

ANOSR a solicitat Guvernului României o întâlnire de lucru pe tema legii bugetului pentru anul 2018, în dorința de a se asigura că acesta va trata cu responsabilitate problema învățământului superior din țara noastră. „Solicitarea noastră a fost ignorată până în momentul de față. De asemenea, ANOSR a tras o serie de semnale de alarmă către Coaliția de guvernare PSD-ALDE, prin care a solicitat respectarea angajamentelor luate în timpul campaniei din toamna anului trecut, intitulată ,Viitorul Implică Studenții”, se mai specifică în comunicat

Deși ANOSR apreciază faptul că o parte din acestea au fost respectate, există premise rezonabile ca majoritatea să nu fie aplicate nici în următorul an, în ciuda unui angajament politic ferm luat în toamna anului 2016, în special de Partidul Social Democrat, prin președintele Liviu Dragnea.

Un exemplu sugestiv în acest sens este faptul că nici Guvernul și nici Parlamentul, nu au soluționat problema studenților cu vârsta de peste 26 de ani, care nu mai beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern din cauza unei interpretări abuzive din partea Direcției juridice a Ministerului Educației Naționale.

Practic, toate solicitările Alianţei de a rezolva aceste probleme nu avut nici un ecou, soluțiile propuse de noi fiind ignorate. În același timp, Guvernul României a adoptat în procedură de urgență o serie de măsuri fiscale care conduc la trecerea contribuțiIor de la angajator la angajat.

„Trecând peste modul neinspirat în care au fost adoptate și în lipsa unei dezbateri veritabile în societate, anterioare acestei decizii, reprezentanții mai multor organizații studențești au atras atenția cu privire la problema angajaților din domeniul IT sau a celor cu dizabilități, spre exemplu, care se vor confrunta cu o scădere semnificativă a veniturilor în contextul în care actualele măsuri rămân în această formă.

Chiar dacă Guvernul a promis o ordonanță de urgență în acest sens, până în momentul de față aceasta nu a fost emisă”, susţin studenţii.

Având în vedere considerentele menționate şi altele care determină consternare, neliniște și frustrare în rândul studenților din România, ANOSR consideră că se impune o solidarizare cu valul de proteste izbucnit în ultima perioadă.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Studenţii se pregătesc de proteste

  1. tipic romanesc ,dai la cap ,cine va marit bursele ,Iohanis si Orban .Asta nu inseamna ca sunt de acord cu tot ce face Partidul Stat ,dar si cand face unele lucruri bune iesiti in strada ,cine vo’ oprit sa mergeti la vot , democratia pt. care am iesit in strada a fost pt. ca vroiam ca , cea mai tare arma sa fie votul nu manipularile ori de care parte ar fi.

Lasă un răspuns