Străzile pietruite mai rămân un timp în viață

pietruite

Mai multe organizații neguvernamentale din Timișoara s-au opus, în justiție, asfaltării ultimelor 14 străzi pavate cu piatră cubică din oraș, aprobată de consiliul local acum un an.

Deocamdată, instanța a decis, la începutul săptămânii, anularea hotărârii, iar Asociaţia Culturală „Salvaţi Patrimoniul Timișoarei”, Asociaţia Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest , Asociaţia Res-Publica Timişoara și arhitectul Victor Popovici au făcut ieri mai multe precizări.

„Iniţiatorii acestui demers în justiţie nu se opun din principiu reabilitării acestor străzi. Nu suntem mulţumiţi de starea lor actuală, dar credem că soluţia corectă în cazul lor este reabilitarea cu materialul existent, adică repavarea cu piatra cubică existentă şi nu asfaltarea.

Am apelat la justiţie ca ultim resort. S-au efectuat demersuri repetate, atât de către persoane fizice, cât şi de către asociaţii nonguvernamentale, prin care s-a solicitat dezbaterea publică a acestui proiect cu cetăţenii şi asociaţiile profesionale. Aceste demersuri au avut loc sub formă de depuneri de memorii, cereri şi întâmpinări către Consiliul Local şi către Primăria Municipiului Timişoara, în perioada septembrie 2015 – mai 2016. Din păcate, toate aceste demersuri au rămas fără răspuns. Studiul de fezabilitate adoptat prin HCL 389/22.09.2015 conţine o serie de erori şi omisiuni, pe care le-am semnalat în mod repetat.

În plus, problemele semnalate prin studiul de fezabilitate (piste de biciclete, locuri de parcare) nu sunt rezolvate prin soluțiile propuse prin același studiu (în acest sens se pot consulta planşele aferente). Menţionăm că documentul a fost publicat pe site-ul Primăriei Timişoara la mai multe luni după adoptarea hotărârii de consiliu local. Sentinţa dată de Tribunalul Timiş privind anularea HCL 389/22.09.2015 nu o vedem ca o luptă cu învingători şi pierzători, ci ca o invitaţie la dialog şi dezbatere publică. În condiţiile în care Timişoara este Capitală Culturală Europeană 2021, consideram că dialogul în formula administraţie – cetăţeni – specialişti este singura cale pentru găsirea soluţiei corecte pentru reabilitarea străzilor pietruite din oraș”, se arată în comunicatul asociațiilor.

O abordare… talibană

Primarul Nicolae Robu a reacționat ieri la decizia judecătorilor, spunând că primăria va folosi toate pârghiile pentru a câștiga, întrucât este vorba despre o modernizare necesară. „Ceea ce am vrut noi să facem acolo s-a făcut în toate orașele vechi, suntem în 2016, s-a schimbat tehnologia. Abordarea asta talibană e păguboasă”, consideră Robu.

Urgență sau nu?

Inițiatorii hotărârii de consiliu local au prezentat scoaterea pietrei cubice de pe cele 14 străzi drept o „urgență”, aceasta fiind – se spunea în referat – necesară pentru finalizarea proiectului de reabilitare a centrului istoric.

Ar mai fi fost nevoie de circa 4.500 de metri pătrați de piatră cubică pentru refacerea Pieței Unirii, cea existentă nemaifiind „corespunzătoare, nici din punct de vedere calitativ, nici din cel al dimensiunii”. Totuși, proiectul de reabilitare a centrului istoric s-a încheiat fără să mai fie nevoie de piatra de pe cele 14 străzi, astfel că s-a dovedit că nu era vorba despre nici o urgență și nici măcar despre o necesitate. Deocamdată, Tribunalul Timiș le-a dat câștig de cauză ONG-urilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *