Stejarul istoric din Piața Libertății, pus la pământ

Stejarul istoric din Piața Libertății, pus la pământ

Legendarul stejar plantat acum aproape un secol de Regele Ferdinand, în Piața Libertății din Timișoara, a fost pus vineri la pământ.

Arborele, cu o încărcătură istorică și sentimentală deosebită, s-a uscat complet după ce în anul 2012 rădăcinile i-au fost distruse în timpul efectuării lucrărilor de reabilitare a pieței, iar tăierea lui a devenit cât se poate de necesară din motive de securitate atât pentru vizitatorii pieței, cât și pentru clădirea istorică din apropiere.

Trunchiul stejarului sădit de Regele Ferdinand I va fi donat, însă, Facultății de Arte și Design din Timișoara și urmează să fie transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spațiu public din oraș.

Din fericire, istoria din Piața Libertății a Timișoarei va rămâne pe redute, urmând să fie plantat un nou stejar regal. Astfel, în data de 19 mai, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va sădi unul exact în locul celui plantat de străbunicul ei, Regele Ferdinand I.

”Tăierea stejarului cel mai iubit este un moment dureros pentru Timișoara, dar din păcate nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația de a planta în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim”, afirma și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

În cursul acestui an, societatea Horticultura va realiza mai multe intervenții asupra celuilalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria și aflat încă în viață.

CITEŞTE ŞI: Prognoza meteo pe 4 săptămâni: vremea se încălzeşte considerabil

Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România – Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja, însă conform expertizei nu există certitudinea că arborele – aflat tot în vecinătatea Garnizoanei Timișoarei – va putea să fie menținut în ”picioare”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *