„Statistica face parte din viața noastră, a tuturor”, consideră Sorin Belea, directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică Timiș

sorin belea

În data de 12 iulie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Ordonanţa de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă, marcând astfel actul de naştere al statisticii oficiale în România.

De-a lungul timpului, Statistica oficială, una dintre primele instituţii publice apărute în țara noastră după Unire şi, totodată, unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa, a cunoscut evoluţii şi reorganizări, schimbându-şi succesiv numele, păstrându-şi, însă, statutul de principal instrument de cunoaştere şi evaluare a realităţilor ţării, care oferă baza necesară autorităţilor, agenţilor economici, întregii societăţi în elaborarea şi punerea în practică a unor programe de dezvoltare economică şi socială. Din 2001, Oficiul înființat în urmă cu 158 de ani de Cuza poartă titulatura de „Institutul Naţional de Statistică”, organizat, la nivel local, în direcţii regionale, așa cum este și Direcția Regională de Statistică Timiș.

– Un domeniu al științelor exacte cum este statistica își desfășoară, cu siguranță, activitatea după un cadru bine stabilit. Cine trasează direcțiile de acțiune?

– În fiecare an, Guvernul României are nevoie de la INS de anumite informații statistice, planul nostru de lucru, ca să-i spun așa, fiind trasat de Executiv și ulterior publicat în Monitorul Oficial.

Ca și cadru general, activitatea noastră este structurată pe 23 de capitole, din care aș aminti piața forței de muncă, locuințe și utilități publice, activități de întreprinderi, comerț, turism. La capitolul demografic, noi facem recensământul populației, iar în cel economic calculăm Produsul Intern Brut- PIB-ul, inflația, câștigul mediu salarial.

Datele noastre mai sunt folosite și în sociologie și medicină. Nu cred că mulți oameni știu, de exemplu, că schemele de medicație au la bază calcule statistice. De fapt, statistica face parte din viața noastră, a tuturor

– De unde vă colectați datele?

– La nivel de direcție regională, cum este cea din Timiș, se primesc de la București atât chestionarul anchetei statistice cât și componența eșantionului reprezentativ de lucru – persoane fizice și juridice.

În general, acestea sunt cooperante, deoarece informațiile obținute nu sunt folosite în formă brută – să spun așa – ele sunt prelucrate, iar apoi lumea înțelege că, pentru a construi la nivel național un buget, trebuie totuși să știi pe ce te bazezi.

Informațiile culese și prelucrate de noi sunt utilizate la nivel național, pe de o parte pentru construirea bugetului, iar pe de alta pentru a întocmi o radiografie atât a României,cât și a UE.

Spun asta pentru că datele sunt trimise Eurostat-ului (Institutul European de Statistică). De altfel, metodologia după care noi lucrăm este impusă de Eurostat, pentru ca datele să fie comparabile în întreaga Uniune Europeană. – La nivel mondial, unde se adună datele statistice? – La ONU există un astfel de departament, unde ajung informații din toată lumea. De acolo aflăm, de exemplu, câți suntem pe Glob.

– Revenind cu discuția la județul nostru, enumerați două capitole la care Timișul se află, în statistici, pe locuri fruntașe.

– La PIB pe cap de locuitor și la volumul de exporturi. Bucureștiul este, statistic vorbind, campion la toate capitolele, lucru de înțeles, de vreme ce, cu foarte mici excepții, toate firmele mari din țară și-au înregistrat sediile în Capitală.

La exporturi, în ianuarie 2017, Timișul se găsea pe locul al treilea, după București și Argeș. Este ușor de dedus că Argeșul ne-a depășit datorită celor de la Automobile Dacia.

În ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, în 2014 Timișul s-a situat pe locul al patrulea, după București, Constanța și Prahova, fiind urmat de Cluj și Ilfov.

Observați că la PIB-ul pe cap de locuitor v-am prezentat datele din 2014, deoarece acesta se obține,de regulă, la 18 luni după încheierea anului respectiv. Prima dată avem cifre estimate, apoi provizorii, iar în cele din urmă definitive. Durează așa de mult pentru că datele se culeg după ce firmele își depun bilanțul.

Noi în această perioadă prelucrăm datele definitive pentru 2016. Aș mai spune despre Timiș că are cea mai mare suprafață geografică, dar și agricolă a țării.

Suntem pe ultimele locuri doar la șomaj, sub unu la sută. Statistic vorbind, după București, Timișul este unul dintre polii de dezvoltare economică ai României.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *