Stăpânul albinelor din Bara

albine bara

Valerică Miloş s-a născut în comuna Bara, însă destinul i-a purtat paşii în Timişoara. A rămas mereu legat de locurile natale şi niciodată nu a renunţat la casa părintească. Lucrează ca şofer în oraşul de pe Bega, dar cum are puţin timp liber fuge la Bara, unde şi-a amenajat o gospodărie de care este mândru.

Părinţii i-au murit de ani buni şi spune cu făloşenia caracteristică bănăţeanului: „Sunt titularul căşii, am refăcut-o şi acum am toate facilităţile.

E ca la oraş… ca să am de ce veni”. Valerică Miloş e pasionat de apicultură şi are 25 de stupi pe care-i transportă în tot judeţul.

„Anul acesta am dus albinele la Dudeştii Noi, la rapiţă, apoi la Balinţ, la salcâmi, iar apoi am fost la Lăpuşnic, la tei. E pentru prima dată când am recoltat miere de rapiţă şi am obţinut 12 kilograme pe familia de albine. La salcâm productivitatea a fost şi mai bună, de 15 kilograme.

La tei a fost ceva mai slab. Sunt perioade în care recoltezi şi 14 kilograme, dar sunt şi ani în care obţi foarte puţină miere de albine”. Gospodarul spune că nu recoltează polenul din stupi pentru că acesta reprezintă „pâinea albinelor”, iar dacă l-ar aduna familia de insecte ar fi mai slăbită. În schimb, bănăţeanul produce tictură de propolis.

Acesta se culege de pe pereţii stupului, după care această substanţă de consistenţă solidă este dizolvată în alcool. Timp de 90 de zile se lasă la macerat în vase de sticlă de culoare închisă, după care se poate consuma zilnic, fiind indicat în foarte multe afecţiuni.

30 de vaccinuri pe zi…

E apicultor de mulţi ani şi încă albinele îl mai înţeapă. „Sunt zile în care mă aleg şi cu 30 de împunsături. M-am obişnuit. Totul depinde de cât de supărate sunt insectele, dar şi de om. E important să nu fi transpirat, să nu fi consumat alcool şi să nu vii parfumat la albine”, afirmă gospodarul. Valerică Miloş consumă zilnic miere de albine şi câteva picături de propolis.

Bănăţeanul spune că anul acesta va fi unul bun pentru recolta de miere, în comparaţie cu 2014, şi recomandă tuturor să consume acest produs care e extrem de sănătos.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns