Sprijin pentru elevii din Ucraina care vor să studieze în școlile din Timiș

Sprijin pentru elevii din Ucraina care vor să studieze în școlile din Timiș

Elevii din Ucraina care doresc să studieze în unitățile de învățământ din România, temporar sau pe o perioadă mai îndelungată de timp, beneficiază de un proces accelerat de integrare având suportul autorităților centrale și locale.

În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a înființat deja o comisie care va centraliza și analiza, în vederea aprobării, cererile pentru înscrierea copiilor ucraineni în școlile din județ. Totodată, instituția pune la dispoziția celor interesați informații utile privind procesul de înscriere, acestea regăsindu-se pe site-ul inspectoratului școlar, la secțiunea dedicată.

Copiii din Ucraina vor putea participa la procesul educațional într-o primă fază în calitate de audienți, pe baza solicitărilor scrise adresate unităților de învățământ de către părinți, reprezentanți legali sau ONG-uri (dat fiind contextul actual al situației acestora). Unitățile de învățământ vor transmite cererile inspectoratului școlar, acestea urmând a fi analizate în regim de urgență.

Evaluarea copiilor pentru încadrarea în anul de studiu adecvat se va face de către unitatea de învățământ vizată. Utile în acest sens sunt, dar nu neapărat obligatorii, documente de studii ale elevilor.

La dispoziția elevilor din Ucraina vor fi puse și echipamente informatice în vederea facilitării accesului la educație. Acestea vor putea fi folosite atât în sprijinul integrării din punct de vedere socio-emoțional, cât și pentru lecții sau cursuri suplimentare.

La nivelul județului Timiș, există 11 școli cu predare în limba ucraineană. În alte șase, au fost identificați profesori cunoscători ai acestei limbi care pot veni în sprijinul copiilor care doresc să studieze într-o unitate de învățământ din Timiș.

CITEŞTE ŞI: Începe evaluarea ofertelor pentru acoperișului sălii festive a Liceului Loga. E doar una

Pe de altă parte, inspectorul școlar general Marin Popescu a afirmat că se caută soluții pentru preîntâmpinarea unei probleme cu care s-ar putea confrunta un copil ucrainean, și anume în cazul în care acesta ar locui departe de o unitate de învățământ cu predare în limba lui maternă. În opinia inspectorului școlar general al ISJ Timiș, o posibilă variantă ar putea fi cooptarea unor profesori vorbitori de limbă ucraineană care să-i ajute cu traducerea conținutului lecțiilor pe acești elevi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *