Spitalul „Victor Babeş”, în pragul falimentului

Babes

„Nu avem bani de reactivi, de hrană, medicamente, materiale sanitare, transportul cu ambulanţa, serviciul de pază, într-un cuvânt, nu mai putem plăti nimic. (…) Vom ajunge să trimitem pacienţii să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare”, a declarat, ieri, Voichiţa Lăzureanu, managerul spitalului managerul spitalului

Angajaţii ameninţă cu grevă şi cu proteste în stradă

Problemele de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara se exacerbează. Conducerea unităţii sanitare a refuzat prelungirea prin act adiţional a contractului-cadru pentru furnizarea de servicii medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş, nemulţumită de fondurile insuficiente alocate luna trecută, care nu pot acoperi toate cheltuielile.

medici victor babes„În 15 iulie, când trebuie să-şi ia leafa, angajaţii îşi vor primi doar salariile, nu şi tichetele de masă”, a precizat Voichiţa Lăzureanu, managerul spitalului. În replică, sindicaliştii ameninţă cu grevă şi cu protest în stradă. „Nu se respectă contractul colectiv de muncă. Noi ne pregătim de proteste. Actul medical va fi blocat, iar noi vom ieşi în stradă. Circa 95 la sută din angajaţi au rate la bancă. În lunile aprilie şi mai, am venit la lucru cu ser fiziologic în geantă, cumpărat pe banii noştri, ca să le putem face pacienţilor injecţiile. Noi pentru ce trăim? Problema cu decontarea cazurilor rezolvate de CJAS Timiş este veche. Rupem pisica astăzi sau mâine, aşa se pune problema”, spune Monica Demian Pop, liderul sindicatului SLPUS „Victor Babeş” din cadrul Blocului Naţional Sindical. Problemele financiare cu care se confruntă Spitalul „Victor Babeş” se întind pe o perioadă mai lungă de timp, când, potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, au fost luaţi în calcul, la decontarea sumelor de către CJAS Timiş, mai puţini pacienţi decât cei trataţi.

„Din ianuarie 2013 şi până în mai anul acesta avem peste 1.890 de pacienţi pentru care nu s-au decontat cheltuielile cu spitalizarea şi serviciile medicale, fie din cauza problemelor la sistemul informatic, fie pentru că bolnavii nu aveau carduri de sănătate sau acestea nu puteau fi utilizate, fie pentru că erau minori. E vorba de o sumă de peste cinci milioane de lei. Vom semna actul-adiţional pentru furnizarea de servicii medicale doar dacă CJAS Timiş este de acord cu suplimentarea sumei pentru luna iunie la valoarea reală realizată de spital sau dacă ajungem la comisia de mediere de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a precizat managerul de la „Victor Babeş”. „Efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe proprie răspundere şi nu atrage nici o obligaţie din partea casei de asigurări cu care s-a încheiat contractul. Nesemnarea actului adiţional cu CJAS conduce implicit la neplata serviciilor medicale efectuate începând cu data de 1 iulie, cu consecinţe iremediabile asupra stării de sănătate a pacienţilor din judeţul Timiş şi din judeţele limitrofe. Asiguraţii nu vor avea acces gratuit la serviciile medicale oferite de acest furnizor” , a declarat Mariana Marcu, purtător de cuvânt al CJAS Timiş.

Pacienţii vor ajunge să-şi cumpere medicamente

„Suma pentru luna iunie ajunge pentru plata salariilor, dar fără a achita contribuţiile angajatorului. Nu avem bani de reactivi, de hrană, medicamente, materiale sanitare, transportul cu ambulanţa, serviciul de pază, într-un cuvânt, nu mai putem plăti nimic!

medici victor babes1 În prezent, în saloane sunt internaţi 168 de pacienţi. Toate secţiile sunt pline. Vom ajunge să-i trimitem să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare, pentru că avem procese cu unii furnizori, iar ceilalţi s-ar putea să nu ne mai aprovizioneze dacă aud că nu mai avem contract cu Casa de Sănătate, mai ales că avem deja datorii la ei. Pacienţii îşi vor cumpăra tratamentul în situaţia în care nu mai avem pe stoc, urmând ca CJAS Timiş să deconteze sumele. Problema e că unii pacienţi chiar nu îşi permit să plă- tească”, spune Voichiţa Lăzureanu. Problema este cu atât mai gravă cu cât la Spitalul „Victor Babeş” ajung pacienţi cu boli contagioase, iar privarea acestora de medicamente şi trimiterea lor acasă sau refuzul acestora de a se prezenta într-o unitate în care trebuie să se trateze pe banii lor pun în pericol sănătatea întregii populaţii.

„Bolnavii de TBC şi cei cu HIV/SIDA sunt trataţi pe programe naţionale, dar ceilalţi ce vor face? Suntem în plin sezon al toxiinfecţiilor alimentare”, precizează Monica Demian Pop. La toxiinfecţiile alimentare se adaugă meningitele şi alte boli infecţioase sau pulmonare, generatoare de epidemii.

Actul medical, blocat

O parte dintre depozitele de medicamente au înaintat în această săptămână acţiuni în instanţă pentru plăţi restante. În acest contex, conducerea Spitalului „Victor Babeş” se teme că aprovizionarea cu cele necesare actului medical va fi blocată. „Vom veni la serviciu doar pentru a ne lua halatul pe noi. Furnizorii nu vor mai aduce medicamente. Deja avem procese şi se poate ajunge la blocarea salariilor. Asta înseamnă că actul medical nu va mai funcţiona. Practic, suntem în faliment”, a precizat Cristian Oancea, directorul medical al unităţii sanitare.

Angajaţii părăsesc corabia

O parte dintre angajaţii cu studii medii de la „Victor Babeş” şi-au luat concediu fără plată şi au plecat să-şi câştige pâinea peste hotare. „Avem deficit mare de asistente medicale şi infirmiere. Multe au plecat în străinătate. Posturile nu se ocupă pentru că lumea nu vine la concurs deoarece nu le oferim stabilitate”, a explicat Cristian Oancea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *