Spectacol pe cer: cometa Neowise, văzută de pe Muntele Mic

neowise

Experiența de a vedea o cometă este un fenomen aparte pentru oricine. Cerul întunecat îi poate recompensa pe cei care se uită spre măreția sa cu o priveliște spectaculoasă a acestor obiecte îndepărtate. Este şi cazul cometei Neowise, care a fost văzută de pe Muntele Mic.

La data de 3 iulie, cometa a atins cel mai apropiat punct de Soare din orbita sa.

Neowise început să se depărteze de Soare şi acum se deplasează spre Pământ. Se va apropia cel mai mult la data de 22 iulie. În emisfera nordică, în intervalul 14 – 19 iulie, cometa este vizibilă cu ochiul liber în jur de o oră și jumătate după apusul soarelui.

„Bazându-ne pe semnătura sa cu infraroșu, putem spune că are în jur de 5 kilometri lungime, iar nucleul său este acoperit cu particule întunecate rămase în urmă de la formarea sa în apropiere de nașterea Sistemului nostru Solar, acum 4,6 miliarde de ani”, a spus Joseph Masiero, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Totuși, Neowise nu este ca o stea căzătoare, zburând repede de-a lungul cerului înainte să explodeze glorios în atmosfera Pământului. Cometa se află la o distanță incredibilă față de noi, peste 100 de milioane de kilometri. Luminozitatea sa este produsă de particule și gaze din jurul său luminate de Soare în timp ce își urmează traiectoria spectaculoasă, potrivit descopera.ro.

Pe 27 martie 2020, telescopul spațial al NASA Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) a descoperit cometa şi vor trece 7.000 de ani până când va putea fi văzută din nou…

Foto: Constantin Duma


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *