Spectacol grandios de operă la Timișoara, în premieră națională, la începutul lui 2021

capitala culturala 13

Opera Națională Română Timișoara (ONRT) și Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii (ATCEC) au anunțat, joi, o premieră națională în România, care va face parte din seria de evenimente programate în cadrul deschiderii oficiale a capitalei culturale în 2021. Au participat Cristian Rudic, managerul ONRT, Simona Neumann, directorul executiv al ATCEC, și invitații lor, parteneri din cadrul proiectului.

În luna februarie 2021, pe scena Operei din Timișoara va fi prezentat, în premieră națională, spectacolul cu opera „Traian în Dacia”, compusă de Giuseppe Nicolini, un compozitor italian care a trăit între anii 1762 și 1842. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Opera Națională Română din Timișoara și Asociația Timișoara 2021.

Punerea în scenă se va face prin efortul unei echipe de excepție: Silviu Purcărete (regizor artistic), Dragoș Buhagiar (scenograf) și David Crescenzi (dirijor). De asemenea, este aproape sigură participarea lui Valer Barna Săbăduș, unul dintre cei mai celebri contratenori contemporani.

Un simbol al legăturii cu Europa

După cum explică inițiatorii proiectului, pasiunea, dragostea pentru artă și muzică au menirea să unească diferitele culturi într-un singur fruct, capabil să înglobeze esența acestor popoare și pasiunile lor aparent diferite. Istoria și cultura românească și cea italiană au, de aproape două mii de ani, rădăcini comune. Din cele două războaie dintre Imperiul Roman și Dacia s-a născut o nouă cultură, devenită o insulă de latinitate într-o mare slavă.

giuseppe nicoliniGiuseppe Nicolini, compozitor italian născut la Piacenza, foarte notoriu la vremea respectivă, inspirat de evenimentele din cele două războaie dacice, a compus în 1807 „Il Traiano in Dacia”/„Traian în Dacia”. Opera, ce respectă atât învingătorii, cât și învinșii, a fost pusă în scenă, pentru prima dată, la Roma, în 1807, iar după aceea a fost jucată pe toate marile scene europene până în anul 1822.

Mulțumită muncii laborioase de recuperare și transcriere a partiturilor acestei lucrări aproape uitate, depusă de Enrico Cannata cu sprijinul directorului ONRT, Cristian Rudic, și sub patronajul Asociației Timișoara 2021 și al Asociației Fucina Griselini, această importantă operă va fi pusă în scenă în orașul de pe Bega, fiind unul dintre marile evenimente ce vor marca deschiderea oficială a anului 2021.

Lucrarea reprezintă un simbol al sentimentului de atașament pe care membrii comunității italiene din Banat îl au față de zona care i-a adoptat.

„Este prima mare colaborare care va fi pusă în practică în anul 2021 și care simbolizează legătura cu lumea europeană și a noastră cu comunitatea italiană”, a spus Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *