Sorin Grindeanu: Un protest paşnic s-a transformat într-unul violent. Manipularea atinge cote alarmante

Premierul României, Sorin Grindeanu, a scris, joi dimineaţă, pe Facebook, că „un protest paşnic s-a transformat într-unul violent”, precizând că în aceste zile „manipularea atinge cote alarmante”.

„Din nefericire, un protest paşnic s-a transformat, în această seară, într-unul violent. De la bun început, ţin să precizez că respect dreptul românilor de a protesta. Trăim, însă, zile în care manipularea atinge cote alarmante. Cum spuneam, din păcate, în această seară, situaţia a degenerat şi vorbim despre doi jandarmi şi trei protestatari răniţi care se află la spital pentru îngrijiri medicale. Fac un apel la calm şi la o informare corectă a românilor care sunt îngrijoraţi de situaţia de astăzi. Mulţumesc Jandarmeriei Române pentru modul în care a acţionat în această seară, convins fiind că totul ar fi decurs normal dacă anumite grupări nu ar fi recurs la violenţă”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Jandarmii care au intervenit la protestul din Piaţa Victoriei, miercuri seară, au reţinut, până la ora transmiterii ştirii, 20 de persoane, pe care le-au condus la secţia de Poliţie, a anunţat, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

„Încă nu se ştie dacă erau ultraşi, se vor face verificări şi dacă va reieşi că aparţineau unor galerii ale echiipelor de fotbal, se va face public”, a precizat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Patru persoane, doi jandarmi şi doi protestatari, au fost transportaţi, miercuri seară, la spital după ce au fost loviţi în timpul incidentelor din Piaţa Victoriei, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

„Sunt patru persoane care au fost transportate la spital, doi jandarmi, doi protestatari. Din fericire, niciunul dintre ei nu este în stare gravă, din informaţiile pe care le avem de la colegii noştri. Acestea sunt informaţiile până acum. Mai pot apărea şi alţii”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Totodată, SRI a trasmis că datele cu privire la intenţiile de deturnare a protestului din Capitală au fost transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină, instituţia precizând că „nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras”, dar dacă se obţin date, acestea sunt transmise.

„Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu – IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Român de Informaţii (SRI), remis joi dimineaţă.

Serviciul Român de Informaţii precizează că, potrivit Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în 2014 şi Legii nr. 14/1992, SRI are competenţe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste.

„Pe această zonă, SRI nu a avut surprize operaţionale. SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din dată de 1 februarie din Capitală”, mai precizează SRI în comunicatul de presă.

Anterior, minstrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, declarase, într-o intervenţie la România TV, că nu a primit informări de la servicii că la miting vor exista provocări.

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Sorin Grindeanu: Un protest paşnic s-a transformat într-unul violent. Manipularea atinge cote alarmante

  1. Imi e rusine cu Grindeanu prim ministru. Cum a putut sa insele increderea timisenilor si a unei tari intregi si sa semneze o ordonanta de urgenta la miezul noptii pe furis ca sa scape de puscarie borfasii de politicieni. Rusine,rusine, rusine.

  2. Senior Grindeanu mergi te rog frumos la Palatul Victoria din Bucuresti zis guvern si ia-ti copilasul acasa in BANAT ca si-a facut treba … o” onoare” pentru Timisoara.

Lasă un răspuns