Cazul șoferului de troleibuz concediat, în vară, de conducerea Societății de Transport Public Timișoara (STPT) pentru o postare critică pe Facebook înregistrează o întorsătură de situație.
Alexandru Acsinte a postat, în 22 iulie 2019, pe un grup de Facebook al angajaților STPT, următorul mesaj: „Noua conducere fură mai mult ca vechea conducere. Vrem normă de ore. Sclavia s-a abolit”.
Reacția celor vizați a fost imediată și dură, șefii societății aflate sub umbrela autorităților locale considerând că mesajul respectiv “aduce atingere reputației, integrității morale și profesionale a persoanelor aflate la conducerea societății”, drept pentru care, fără prea multe discuții, i-au desfăcut șoferului de troleibuz contractul de muncă.
Doar că povestea nu s-a sfârșit aici. Decizia de concediere din 20 august 2019 a fost contestată în instanță de către Alexandru Acsinte, iar exact peste patru luni, în 20 decembrie 2019, Tribunalul Timiș i-a dat omului câștig de cauză.
Iată ce scrie în minuta sentinței instanței de fond:
“Constată nulitatea Deciziei de sancționare disciplinară cu desfacerea contractului individual de muncă al reclamantului (…) emisă de pârâtă. Repune părțile în situația anterioară emiterii deciziei de sancționare disciplinară cu desfacerea contractului individual de muncă al reclamantului, cu consecința reintegrării reclamantului în funcția deținută.
Obligă pârâta la plata către reclamant a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul, începând cu data desfacerii contractului individual de muncă, 21.08.2019, și până la data reintegrării efective”.
După fix o altă lună de la pronunțarea acestei sentințe executorii, printr-o adresă datată 20 ianuarie 2020 și semnată de directorul general al STPT, Nicolae Bitea, de directorul juridic Lucia Negrea și de șeful Serviciului resurse umane, Aurica Muth, angajatul concediat în luna august 2019, Alexandru Acsinte, este invitat la sediul societății, “pentru îndeplinirea formalităților legate de reintegrarea dumneavoastră”.
Și uite-așa, șoferul de troleibuz se întoarce cu fruntea sus la locul de muncă, iar șefii STPT rămân cu onoarea “nereperată”…
Foarte corectă decizia tribunalului, știm cu toții câți bani se investesc în transportul în comun și cum ar trebui să fie, față de ceea ce primim. Omul a spus adevărul și e dreptul lui, nu a fost o jignire ci o realitate.
P. S.: reanalizati greșelile din text, ca un site de știri bun și cunoscut ce sunteți.
Corectă decizie.Dar după cum bine știm,adevărul doare de cele mai multe ori.Iar asta o stiu din proprie experienta.Pagina de fb ,e o pagină personală.Asta nu stiu cei cu grade pe umar🤣🤣🤣.
Onoarea „nereperată ” , da ! Vă felicit și multumesc pentru articol .
Și eu la fel am fost concediat, tot pentru o postare pe Facebook. Problema grava este că se vor alege cu dosare penale ticăloșii deoarece au încălcat prevederile legii 62/2011 și Codul Muncii, deoarece sunt președinte al Sindicatului Transpublic din STB-SA București. 😎