Situație dezolantă la Castelul Huniade, cea mai vestită clădire istorică din Timișoara

Castelul Huniade 2

Peste cea mai veche și mai vestită clădire istorică din Timișoara a mai trecut un an. În luna decembrie 2016, constructorul care tot repară Castelul Huniade din anul 2006 a notificat Consiliul Județean Timiș asupra finalizării lucrărilor de consolidare a aripii de nord-vest a imobilului, conform celui mai recent proiect.

Precizarea anterioară se impunea, întrucât pentru castel au fost întocmite mai multe proiecte și au existat mai mulți diriginți de șantier, dar același constructor. Revenind la cele întâmplate cu un an în urmă, comisia de recepție formată la nivelul CJT nu a dorit să-și asume recepția lucrărilor.

Mai multe explicații în acest sens a oferit vicepreședintele CJT Roxana Iliescu: „Majoritatea membrilor comisiei de recepție a lucrărilor executate la Castelul Huniade au decis amânarea recepției la finalizarea lucrărilor și efectuarea unei expertize. Decizia s-a luat având la bază un raport al proiectantului care releva niște chestiuni destul de grave”.

Demersurile legale pentru contractarea unei firme care să expertizeze lucrările executate la clădire, precum și efectuarea acesteia s-au întins până la jumătatea lunii decembrie 2017, adică au durat un an.

Se va lăsa cu imputări

Comisia de recepție de la nivelul CJT nu a prezentat încă o concluzie oficială după studierea expertizei. Înainte de sărbătorile de iarnă, Roxana Iliescu declara:

„Suntem în curs de analiză a acestei expertize, nu vreau să mă antepronunț. Nu ce spun eu este important, ci ce vor stabili membrii comisiei. Lucrurile – cel puțin din informațiile pe care le am în acest moment – nu arată deloc bine. Referitor la ultimul proiect, există lucrări prevăzute în acesta, dar nerealizate, pe de o parte, dar și lucrări realizate, dar care nu îndeplinesc standardele de calitate. Lucrările îi vor fi imputate constructorului, care va avea un anumit termen, decent, de punere în ordine a acestora, după care va fi semnată și recepția. În paralel, încercăm să identificăm surse de finanțare”.

Conform previziunilor de la nivelul conducerii CJT, se dorește asigurarea accesului publicului, până în anul 2021, măcar în partea de nord-vest a Castelului Huniade, unde se află cele mai frumoase străzi.

Clădirea arată deplorabil

Exteriorul Castelului Huniade arată jalnic, trezind o mare tristețe în sufletele celor care au apucat să-l viziteze în vremurile sale bune. Nici interiorul nu se prezintă mai bine. Mormane de moloz, pereți scorojiți și piese dezarticulate de mobilier vechi se pot zări prin ferestrele sparte.

Ciudat este, însă, că la o asemenea bătaie de joc față de un monument istoric de clasa A, aflat în reparații de 11 ani, nici un organ de anchetă nu s-a (auto)sesizat, întrucât aici au fost cheltuite până acum milioane de lei din bani publici într-un mod care ridică mari semne de întrebare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Situație dezolantă la Castelul Huniade, cea mai vestită clădire istorică din Timișoara

 1. CONSILIUL JUDETEAN ESTE DE MEGA RAHAT, TOTI CARE S-AU PERINDAT PE ACOLO PRESEDINTI, VICI, CONSILIERI DE CONSILIERI PUTEAU DRACULUI SA ADUCA O ECHIPA STRAINA, DE LA UNGURI MACAR, DE LA CAPO AL FINE SI REZOLVAU PROBLEMA IN 2-3 ANI, BANII I-AU CHELTUIT SI MIZERIA A RAMAS, EXACT CA LA AUTOSTRAZI. BANI SE CHELTUIE PE TOT FELUL DE VRABII, PROIECTE, EXPERTIZE ANUALE, DAR DRUMUL RAMANE DOAR PE HARTI SI HARTII.
  HALAL CONDUCERE IN ROMANIA!!!!!!!!!

  1. Lăsarea in ruina este deliberată.
   Niște oameni cu scaun la cap ar fi investit in reabilitarea clădirii tocmai pentru a atrage turiști. Dar cum ar fi sa explici turiștilor ca Janoș Huniady a construit castelul după ce le-a tras o mama de bătaie otomanilor la Beograd. Ca orașul a fost sub administrație maghiara de la 1860 pana in 1919? Ar da prost. Așa ca ne facem ca ploua, trece timpul iar castelul se surpa singur. Odată surpat, tocmim niște bocitoare Profesioniste sa ne bocească vai ce castel frumos a fost odată.
   Penibila situație , in orice caz. E vina UDMR pentru ca nu a inclus acest obiectiv pe lista negocierilor. Acum e prea târziu.

 2. Capitală cultural europeană? Nici resturile porții căzute la intrarea în oraș nu ați fost vrednici să le luați,de repararea balustradei ce să mai zic. Domn primar dați castelul clanurilor știu ei să-l renoveaze.

  1. Robu l-a cerut (castelul) celor de la CJ Timis, dar nu a primit raspuns. Sunt unii cititori care nu fac diferenta intre Robu (Primaria Timisoara) si consiliul jud. timis. ce asteptari sa ai de la indivizi ca respectivii?

 3. bai cacaline postacule psd las-o ca macaie . consiliul judetean propretaru saboteaza constant timisoara. ce capitala culturala la analfabetii aia. jos robu.doar atata stiu.

  1. Jignitor comentariul. Ma rog, nu toată lumea cunoaște întelesul celorlalte ani de acasa. Demonstram ca de fapt Călin avea dreptate, o capitala europeană nu exista fără populație europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *