Situație alarmantă la Herghelia de la Izvin. Vremuri grele pentru caii din rasele Nonius şi Ardenez

izvin 2

La 17 kilometri de Timișoara se află herghelia Izvin, un loc care merită vizitat. În prezent, crescătoria de cai deține peste peste 200 de exemplare, cele mai multe din rasa Nonius. În afară de acestea se mai găsesc și cabaline din rasa Ardenez.

Din 1968, la Izvin cresc şi se înmulţesc cai dintr-o rasă unică în România şi Europa de Est, datorită purităţii sângelui: Nonius. Potrivit specialiștilor, rasa bănățeană are o puritate genetică de 87 la sută.

Povești de altădată…

Nonius e un cal de tracţiune, negru strălucitor, cu cap berbecat, care poate ajunge până la 800 kilograme. Primul exemplar de armăsar Nonius a fost capturat de soldaţii austro-ungari de la armata franceză, în timpul războaielor cu Napoleon Bonaparte. Atunci, calul era folosit la tractarea tunurilor. Prin încrucişarea cu rasa pursânge englez, dar şi cu alte rase, specialiştii unguri au obţinut noua rasă Nonius.

Calul Ardenez este de tracţiune și depăşind 1.000 de kilograme. „E un cal de culoare maronie, cu coamă mare şi stufoasă, îndrăgit de populaţie, fiindcă te poţi făli cu el. Rasa provine din Belgia, unde este folosită în pădure, la tracţiunea copacilor tăiaţi. Herghelia Izvin datează din 1968, dar pe acest teritoriu a funcţionat tot crescătorie de cai, încă din 1818”, spune inginerul zootehnist Ștefan Cimpoieru.

După Al Doilea Război Mondial, caii au fost preluaţi de armată şi transferaţi la Pădureni, localitate aflată la 20 de kilometri de Timişoara, în partea de sud, iar locaţia a fost transformată în fermă de vaci, până în 1968, când a redevenit crescătorie de cai. Principalul scop al hergheliei este creşterea şi ameliorarea cailor din rasele Nonius şi Ardenez şi promovarea lor prin sportul ecvestru şi prin agrement.

Caii sunt hrăniți cu concentrate din orz, ovăz, grâu, porumb, provenite din producţie proprie, şi fân, pe timp de iarnă, iar vara de obicei caii sunt duşi la păşune. Herghelia deţine peste 800 de hectare de teren, pe 600 ha se cultivă cereale, iar restul este păşune.

Probleme și… probleme

În urmă cu patru ani, herghelia avea 50 de angajaţi, însă în prezent au mai rămas 18, dintre care cinci sunt paznici. Ștefan Cimpoieru, inginerul zootehnist al crescătoriei de cai, ne-a spus că lipsa îngrijitorilor a devenit o problemă. Situația a devenit atât de grea, încât patru oameni se ocupă de o sută de iepe, în timp ce normele spun că ar trebui să existe un îngrijitor la cinci iepe:

”Au rămas doar cei care au microbul acesta, dragostea pentru acest animal superb și inteligent. Salariile celor care lucrează ca îngrijitori sunt mici, minimum pe economie. Primesc, în schimb, o locuință în incinta crescătoriei, dar și pentru aceasta plătesc o chirie (cei drept) modică, și mai scot din buzunar și bani pentru curent”.

Herghelia Izvin a fost renovată în proporție de 90 la sută. Acoperișurile la grajduri au fost schimbate, totul este proaspăt zugrăvit.

Doar drumul de intrare mai trebuie reabilitat și câteva ateliere. Herghelia oferă iubitorilor de cai, posibilitatea transportului de agrement cu trăsura în incinta crescătoriei sau învățarea călăriei la manejul din Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Situație alarmantă la Herghelia de la Izvin. Vremuri grele pentru caii din rasele Nonius şi Ardenez

  1. Situația ar fi cât de cât mai buna dacă acei câțiva angajați care au mai rămas ar fi apreciați pentru devotamentul fata de animale și pentru munca depusa. Dacă cei din conducere nu ar mai face discriminare între angajați și s ar termina cu șefia între neamuri și prietenii care nu își au locul în timpul programului de lucru, și cei din conducerea hergheliei sa pună pe post de maistru pe cineva capabil cu adevărat nu un angajat care din auzite nu are mai mult de 6 clase, dar tot din auzite spun ca asa zisul maistru taie și spânzurat după pofta inimii fiind un lingău de al directorului

  2. Se poarta urat cu angajații din că-ți angajați șanț lucrează doar jumătate cu adevărat, cealaltă jumătate din angajați șanț neamuri cu maistru ala fără școală care defapt e lingău de șefi deci despre ce vorbim
    Lucrează fraierii cum sa mai fie angajați acolo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *