În sistemul de sănătate se anunță un nou… circ

medici 3

Recenta ordonanță de urgență a Guvernului care stabilește noi tarife pentru plata gărzilor medicilor aduce dezbinare în sistemul sanitar. ”Vor fi probleme foarte mari. Din nou va ieși cu circ! Nu doar medicii fac gărzi, ci și alte categorii de personal care au fost uitate”, susține președintele Sanitas Timiș, Livius Cârstea, făcând referire la asistente, infirmiere și alți angajați din sistem care fac gărzi la sfârșit de săptămână și în sărbătorile legale.

Venituri mai bune pentru medici

Conform ordonanței, doctorii vor fi remunerați cu sume mai mari cu 42-90 la sută decât până în prezent pentru gărzile efectuate.

Potrivit Ministerului Sănătății, un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani, într-o unitate clinică, cu un spor de weekend de sută la sută, va lua 1.200 de lei în mână pentru o zi de gardă. Pentru un astfel de serviciu efectuat în timpul săptămânii, cu un spor de 75 la sută, doctorul primește 800 de lei, bani în mână. ”Nu sunt probleme cu efectuarea zilelor de gardă. Noi încă din luna august am hotărât în Comitetul director creșterea sporului de gardă de la 50 la 75 la sută în zilele din timpul săptămânii și sută la sută pentru cele din weekend. Acest lucru s-a putut adopta deoarece există o prevedere conform căreia sporul poate fi majorat în funcție de fondurile unității sanitare”, a declarat Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.

”Un segment majoritar rămâne descoperit”

Angajații din sănătate fără studii superioare care și ei fac gărzi în unitățile sanitare au fost uitați la recentele reglementări. ”Actul normativ e o surpriză. S-au dat bani printre degete. Ordonanța a fost dată luat fără vreun plan de negocieri. Hotărârile trebuie luate astfel încât să mulțumească toate categoriile de personal, direct proporțional cu nivelul de implicare la patul bolnavului. Ordinul se aplică cu 1 octombrie, dată de la care un segment majoritar rămâne descoperit”, susține Livius Cârstea.

Inechitățile apărute prin recenta ordonanță vor fi dezbătute în Consiliul Național al Federației Sanitas, din 15 septembrie.

”Mai trebuie îndreptate și alte inechități apărute ca urmare a Ordonanței de Urgență nr. 20 din 2016 (pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative) unde nu au fost cuprinși personalul TESA și cel medico-sanitar din medicina şcolară, salariaţii din asistenţa socială și toţi angajaţii din direcțiile de sănătate publică.

În acest sens, avem un proiect de modificare pe care l-am depus la birourile parlamentare din toate județele pentru a avea susținere atunci când va intra în Parlament, cândva la sfârșitul acestei luni sau la începutul lui octombrie”, a completat liderul sanitas Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *