Singurul etnic neamț dintr-o localitate din Timiş n-a văzut niciodată Germania

S-a născut în urmă cu 71 de ani, în gara din Curtici. Întâmplător, când părinții săi se întorceau din Germania, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Tatăl său, neamț la origini, s-a prăpădit mai demult, însă mama sa a trăit până când Petru Ștefan Schuh a ajuns aproape de vârsta a treia.

La scurt timp după aceea, bărbatul a decis să se însoare, pentru prima dată în viață. Avea 65 de ani. Soția, ardeleancă la origini, este mai tânără cu 15 ani decât el.

Nu are copii, iar rudele de sânge au emigrat, toate, în Germania. Păstrează legătura cu unele dintre ele, inclusiv cu fratele său, pe care nu l-a văzut de 12 ani, și cu fiul acestuia.

Vorbesc adesea la telefon. ”Nu am fost niciodată în Germania și nici într-o altă țară. Pentru ce? Ce să fac acolo? O văd la televizor.

Eu m-am învățat aici, la casa mea. Prin ’91-’92, mi-am făcut actele ca să plec, dar m-am răzgândit apoi și am rămas aici”, povestește, amuzat.

Despre trecut, își amintește cu multă plăcere: ”Era frumos înainte, erau rugi, era Asociația Pompierilor, iar oamenii de pe aici erau de toate meseriile: dulgheri, fierari, frizeri, croitori…”. A fost șofer de meserie. Prima dată, la Lipova, la ”Drumuri și poduri”.

A ieșit la pensie de la primăria comunei pe care nu a vrut să o dea pe nici o alta din Germania. Timp de 19 ani a lucrat pe tractorul instituției, ”schimbând” o grămadă de primari.

”Ei au plecat, eu am rămas”, remarcă, mucalit, Petru Schuh. Din dragostea pentru mașini, la un moment dat, în viața lui a apărut… Mărioara, o mașină autohtonă, cumpărată prin ’78, de la Timișoara. O are și acum, aproape intactă.

”Am mers cu ea și prin țară. Cel mai lung drum l-am făcut la Bistrița. N-am schimbat nimic la ea, în afară de cauciucuri și de baterie”, mărturisește cu mândrie singurul etnic german rămas în comuna Mașloc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

2 Comments
Ion Bumbu 17 martie 2017
O poza cu ardelenca n-ar fi stricat. Doar asa, ca divertisment... Si inca ceva: daca nu l-a vazut pe frate-sau de 12 ani, inseamna ca au ei ceva, o problema... Germania nu-i departe, te urci in autocar si maine-zi esti acolo. Asa ca, sa nu-mi spuna mie nimeni ca el din patriotism n-a parasit tara... exista alte motive, care anume nu vom afla niciodata. Si nici nu ne intereseaza, ca sa fiu sincer.