Singura soluție pentru cablurile aeriene: ghilotina!

Problema cablurilor aeriene care cocoșează stâlpii de electricitate din Timișoara și arată extrem de urât nu datează de ieri-alaltăieri.

Istoria luptelor dintre primărie și firmele de cablu începe prin anul 2003, când Consiliul Local Timișoara a hotărât – fără vreun rezultat – că amplasarea rețelelor de transmisie de date și de voce este permisă numai în subteran, în zonele protejate și în preajma monumentelor istorice.

CITEȘTE ȘI: Aqua-parcul din Sânnicolau Mare face valuri

În 2009, aleșii locali au decis că toate cablurile de pe stâlpi trebuie îngropate, termenul de îndeplinire fiind fixat în luna decembrie a anului 2012.

Desigur, nici de această dată nu s-a întâmplat nimic, iar înmulțirea firmelor care dădeau internet și televiziune prin cablu populației a dus și la creșterea proporțională a numărului de fire negre atârnate de stâlpi.

CITEȘTE ȘI: Victor Ponta, întâlnire cu primari timişeni

O nouă încercare a avut loc în toamna lui 2015, când s-a aprobat regulamentul „referitor la condiţiile în care se realizează accesul pe proprietatea publică sau privată a municipiului Timişoara în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, modul de utilizare partajată a elementelor de infrastructură, precum şi măsurile privind construirea de reţele de comunicaţii electronice în subteran”.

CITEȘTE ȘI: Un primar din Timiș, în duet cu Dan Bittman

Până la 15 mai 2016, toate firmele de cablu ar fi trebuit să declare dimensiunile acestora, să solicite încheierea de contracte de acces pentru rețelele deținute pe proprietatea publică sau privată a municipiului și să desființeze toate surplusurile. Mai mult, au fost prevăzute și taxe pentru fiecare metru de cablu aerian. Noul termen pentru trecerea firelor în subteran a fost fixat în luna noiembrie 2017.

170 de cabluri atârnau în Mărăști

După cum se poate constata cu ușurință, termenul precizat anterior nu a fost respectat, astfel că primăria a trecut la măsuri mai dure. Conducerea municipalității a explicat, ieri, despre ce este vorba.

„Am spart tot orașul, kilometri întregi de trotuare (unele aproape noi), pentru a se realiza tubulatura în vederea ducerii în subteran a cablurilor aeriene, dar nici unul dintre deținători nu a acționat în acest sens.

La toate lucrările mari, la pasajele Michelangelo, Jiul, Popa Șapcă, în centrul istoric, le-am trimis înțtiințări și notificări nenumărate, fără nici un rezultat.

Totuși, cablurile au început să dispară. Cum? Luând noi ghilotina și tăindu-le. Au fost proteste, iar firmele au încercat să-i incite pe cetățeni împotriva noastră. La Piața Mărăști din nou le-am tăiat, era acolo un mănunchi de 170 de cabluri!

Pe strada Mareșal Prezan am văzut stâlpi înclinați sub greutatea cablurilor! Anul viitor vom începe lărgirea acestei străzi la patru benzi și, evident, le vom tăia pe toate.

Vom merge pe această linie, vom fi radicali și până la urmă vom rezolva problema”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul le mai reproșează celor de la firmele de cablu că le pasă doar de bani, fără să aibă spirit civic și că le convine să plătească amenzi, care nu sunt foarte ridicate.

Într-adevăr, trecerea cablurilor în subteran ar însemna unele investiții, pe care operatorii de cablu nu prea vor să le facă de bunăvoie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Singura soluție pentru cablurile aeriene: ghilotina!

Lasă un răspuns