Singur Cuc pe autostrada Lugoj-Deva

autostrada lugoj deva 11

După ce, în luna mai a acestui an, ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, credea că în 2017 vor fi inaugurați 90 de kilometri de autostradă, la ora actuală previziunile nu mai sunt chiar atât de optimiste. Pe lista porțiunilor de drum care trebuiau finalizate se aflau și loturile 3 și 4 ale autostrăzii Lugoj-Deva, care ar fi trebuit finalizate în august, respectiv decembrie 2017.

Dacă în luna mai stadiile de execuție erau de 76 la sută pe lotul 3 și 52 la sută pe lotul 4, după cele mai recente vizite pe șantier ministrul Cuc a fost nevoit să-și revizuiască opiniile. Devine din ce în ce mai clar faptul că o călătorie de la Timișoara la Deva pe autostradă rămâne, deocamdată, o simplă dorință, parcă tot mai greu de îndeplinit.

Aflat în 19 iulie pe șantierul autostrăzii Lugoj-Deva, ministrul transporturilor, Răzavn Cuc, constata că pe loturile 2 și 3 sunt probleme, iar lui i se oferă vorbe și explicații puerile. În această săptămână, vizita s-a repetat, iar concluziile n-au fost îmbucurătoare:

„Am inspectat inopinat lucrările autostrăzii Lugoj-Deva și am constatat, cu mare dezamăgire, că antreprenorii tronsoanelor 2 și 3 se pot <<lăuda>> doar cu o proastă mobilizare și cu o metodologie deficitară, cauzată de cârpeli interminabile.

Nu voi accepta asemenea situații și nu vreau să fac nici un fel de concesii. Dacă cei doi antreprenori, italian și spaniol, nu au cum să respecte termenele de finalizare ale lucrărilor, voi rezilia contractele cu aceștia și voi căuta firme serioase în domeniu. Situația de pe lotul 4 al autostrăzii se prezintă în parametri normali, iar antreprenorul român și-a reasumat termenul de finalizare a lucrării pentru finele lui 2017”.

 

Ba e prea cald, ba e prea frig

Scuza pe care i-au servit-o constructorii pentru slaba mobilizare a fost că e caniculă. Redăm câteva dintre replicile ministrului din dialogul cu constructorii:

„Iarna nu lucrăm că nu ne permit normativele, vara avem caniculă și atunci nu mai facem nimic în România. Dacă și plouă, găsim numai scuze. Se vor aplica penalități, și dacă nu reușim nici așa, reziliem parțial contractul, pe secțiuni.(…) Vin pe un lot despre care mi s-a spus că avem un progres fizic foarte mare și că anul ăsta îl finalizați.

Am găsit trei probleme, care nouă – mie, cel puțin – ne arată că e imposibil să finalizăm anul ăsta, având și o lucrare de calitate bună, nu doar să ne jucăm de-a autostrada. Înțeleg că studiile geotehnice întârzie. Acolo trebuie să dărâmați tot terasamentul, da? Mai trebuie să mergem la kilometrul 57, unde e cedarea de terasament de 70 de metri. (…)

Nu văd situația foarte roză, adică e clar că anul ăsta nu finalizați lotul ăsta. Degeaba îmi spuneți că țineți la calitate, pentru că eu nu văd calitate aici, asta e singura problemă. Văd că după ce s-a turnat, venim și decopertăm și trebuie să dăm totul la o parte. Nu e calitate, mai ales că ați fost și proiectanți pe lucrarea asta”.

În principiu, cei care au proiectat autostrada ar fi trebuit să cunoască toate problemele legate de sol și să evite surpările.

 

Liliecii și-au cam luat zborul…

Asupra lotului 4 al aurostrăzii planează problema peșterii cu lilieci, cărora ministrul Cuc le-a pus gând rău. El a mers personal să caute liliecii în peștera care stă în calea reluării lucrărilor la tronsonul 4 al autostrăzii. Cuc nu i-a găsit, dar, spune el, dacă specialiștii de la Ministerul Mediului spun că sunt acolo, îi va reloca într-un loc identic.

„Liliecii din peşteră sunt o scuză pentru blocarea proiectului construcţiei unui lot de autostradă între Lugoj şi Deva. Am fost să văd dacă sunt lilieci, nu am găsit nici măcar un liliac. Nu se poate să nu construim acea porţiune de autostradă de aproape trei ani, pentru că se presupune că există lilieci. A fost nevoie să merg personal pe şantier să cer tuturor părţilor implicate să rezolve această problemă.

Lucrurile tărăgănează din 2014, în două săptămâni se deblochează proiectul și se va relua lucrul pe autostrada blocată de lilieci. Mulţumesc reprezentaţilor Ministerului Mediului, care au reacţionat rapid şi au înţeles că nu există nici un motiv pentru a bloca în continuare lucrările”, a declarat Răzvan Cuc.

 

… cu avizul Academiei Române

Adriana Croitoru, director al Compartimentului de biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, a declarat, înainte de a intra în celebra grotă:

„În cazul în care nu sunt lilieci, cu siguranţă nu avem ce discuta. În cazul în care sunt lilieci, noi am pregătit un ordin de relocare, pentru că aşa este procedura noastră, fiind vorba despre o specie protejată. După ce primim avizul Academiei Române, îi vom muta la o altă peşteră, în condiţii similare, absolut identice.

Colegii au spus că au găsit între unul şi zece indivizi, prin monitorizări. Eu voiam ca, în momentul în care intrăm aici, să văd şi cantitatea de guano, adică dejecţiile liliacului. Eu am venit să protejez specia, în cazul în care există şi să-i relochez. Dacă nu există, vă spun cu subiect şi predicat că nu există şi închidem acest subiect, iar autostrada se poate construi liniştită”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Singur Cuc pe autostrada Lugoj-Deva

  1. sa vina chinezii ,e singura solutie ,sa ne aminteasca cum era pe vremea lui Mao si a lui Ceausescu .Din pacate chinezii nu sau schimbat deloc, in ceea ce priveste cultul muncii si sa vedeti unde au ajuns ,ca unde am ajuns noi vedem . Doamne cat adevar a grait Petre Tutea .

  2. Sunt unii care nu au nici o ocupatie sau sunt angajati la stat sa mute hartoagele dar tipa ca din gura de sarpe ca au visat ( inclusiv in timpul programului de lucru) ca intr-o pestera ar fi lilieci. Aceeasi indivizi se deplaseaza zilnic peste tot inclusiv pana la buticul de la coltul strazii doar cu masina dar au tupeul sa declare ca iubesc natura. Asta este tara de lilieci parveniti

  3. Poate ar fi bine ca ministrul sa ia lecți de la alte țari unde se stie cum se lucreaza.
    Ministrul incompetent! Ruşine bă ce şef eşti.

  4. Sper ca domnul ministru este un om corect si nu un trombonist ca alti,a declarat la tv ca cele doua ecoducte vor fi deasupra localități Holcea, poate pe la ei au trecut URSII ca in rest nimeni nu a văzut in zona asemenea animale, doar la zoo sau la circ ,așteptam sa se termine autostrada dintre loc Margina si Holdea

  5. Cred ca cei mai interesați , să lege Ardealul de Budapesta sunt Unguri, nicidecum miticii!!! Și în condițiile actuale distanța Alba Iulia – Budapesta se parcurge mai repede decât Alba Iulia – București!!!! Restul sunt….. formalități!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *