Sindicatele din educație anunță proteste începând de luni, dacă Guvernul nu decide ca testele pe bază de salivă să fie făcute de părinți, nu de profesori

protest 13

Începând de luni, sindicaliștii din învățământ vor picheta sediile Guvernului României și prefecturilor, dacă executivul nu va modifica instrucțiunile privind testarea în școli, așa încât testele cu salivă să fie administrate de părinți elevilor, și nu la școală, de către profesori, avertizează FSLI și Federația „Spiru Haret”.

CITEȘTE ȘI: Autocar cu 30 de persoane, izbit de o autocisternă: 15 victime, planul roșu activat

 

„În situația în care, până vineri 19.11.2021, Guvernul României nu va interveni pentru modificarea Instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ, astfel încât testarea elevilor să nu se realizeze de către salariații unităților de învățământ ci, cu prioritate de către părinți/reprezentanții legali ai acestora, luni, 22 noiembrie 2021, începând cu orele 13.00, membrii noștri de sindicat vor picheta sediile prefecturilor județene și al Ministerului Sănătății/ Guvernului României, conform hotnews.ro

În plus, în condițiile în care nu se renunță la această decizie, colegii vor aplica ad litteram – pas cu pas – Instrucțiunea, ceea ce înseamnă că procesul de predare-învățare-evaluare va fi afectat grav din cauza acestei testări”, afirmă cele două federații, într-un comunicat de presă.

Cele două federații, care au amenințat cu proteste și imediat după ce Ministerul Sănătății a transmis, vineri, instrucțiunea privind testele cu salivă, reacționează la acuzațiile ministrului Sănătății Cseke Attila, care a făcut referire la fuga de răspundere a „pedagogilor”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, face precizări suplimentare privind testarea în școli cu testele pe bază de salivă, după discuții avute cu ministrul Sănătății, Cseke Attila, într-o conferință de presă.

„Și eu am nevoie să lămuresc acest subiect. Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății, după ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”, a transmis Cîmpeanu joi pe grupul de comunicare al ministerului, după ce reporterii au cerut lămuriri cu privire la testele cu salivă în școli. Conform celor mai recente declarații ale acestuia:

La decizia scolii testele vor putea fi administrate acasă, de către părinți, sau în școală. Acolo unde există dorința la școală este nevoie și de acordul părinților, formularul va fi elaborat de Ministerul Sănătății

Este posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziție 2 teste pentru săptămâna care urmează.

Testele vor ajunge în școli la începutul săptămânii viitoare.

Testarea nu este obligatorie, dar îmi place să cred că testarea pe bază de salivă este o modalitate prin care putem contribui la siguranța în școli. Nemafiind obligatoriu de făcut de către cadrele didactice, probabil va exista o repoziționare (a sindicatelor – n.r.).

Nu văd de ce un părinte nu ar vrea să își testeze copilul.

Pentru acele școli care vor decide că au disponibilitate la testare, fac apel la voluntariat la cei din mediul universitar medical pentru efectuarea unui instructaj minim.

foto: arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns