Sindicaliștii din Primăria Timișoara cer anularea HCL 709/2024 privind impozitele și taxele locale pentru anul 2025

Sindicaliștii din Primăria Timișoara cer anularea HCL 709/2024 privind impozitele și taxele locale pentru anul 2025

Sindicaliștii din Primăria Timișoara cer anularea HCL 709/2024 privind impozitele și taxele locale pentru anul 2025.

Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara a formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 709/23.12.2024 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pentru anul 2025. Ea este adresată conducerii primăriei și consiliului local.

Sindicaliștii cer anularea hotărârii privind taxele și impozitele majorate și organizarea unei dezbateri publice, urmată de un nou proiect care să fie supus votului în CL Timișoara.

“Formulăm prezenta

PLÂNGERE PREALABILĂ împotriva

Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 709/23.12.2024

privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pentru anul 2025

prin care solicităm REVOCAREA ÎN TOT A ACESTEIA pentru următoarele MOTIVE:

Prin adresa nr. 781/23.12.2024, înregistrată la primărie cu nr. MTM2024-050049 din 23.12.2024, subscrisul sindicat a solicitat Primarului Municipiului Timișoara:

– RETRAGEREA proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale din municipiul Timișoara pentru anul 2025 de pe ordinea de zi a Sedinței Extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Timișoara din data de 23.12.2024 (pct. 1);

– ORGANIZAREA unei noi dezbateri publice la care să participe obligatoriu Primarul Municipiului Timișoara (NU a fost organizată o nouă dezbatere publică deși proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare din data de 12.12.2024, respectiv a fost respins la ședința ordinară din data de 19.12.2024);

– ASIGURAREA dreptului la liberă exprimare pentru toți participanții la dezbaterea publică care doresc să ia cuvântul.

Primarul Municipiului Timișoara NU A DAT CURS solicitării noastre.

La DEZBATEREA PUBLICĂ din data de 10.12.2024, ora 12:00, organizată de Primăria Municipiului Timișoara, referitoare la Proiectul HCL din 30.10.2024 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pentru anul 2025, a fost ÎNCĂLCATĂ Legea nr. 52/2003 privind transparența decizonală.

Astfel:

  1. Primarul Municipiului Timișoara, domnul Dominic Samuel Fritz, în calitate de inițiator al proiectului de hotărâre NU A PARTICIPAT la dezbaterea publică deși era OBLIGATORIU să participe potrivit dispozițiilor art. 7 alin. (10) lit. c) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională.

Cităm: „La dezbaterea publică VOR PARTICIPA OBLIGATORIU INIȚIATORUL și/sau inițiatorii PROIECTULUI DE ACT NORMATIV din cadrul instituției sau autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea notei de fundamentare, a expunerii de motive, a referatului de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, a studiului de impact și/sau de fezabilitate, după caz, și a proiectului de act normativ.”

2. Anterior dezbaterii publice, subsemnatul Tiberiu Negrei, în calitate de președinte al sindicatului, mi-am exprimat dorința de participare și luare de cuvânt, am fost trecut pe o listă cu persoanele care doresc să ia cuvântul la dezbaterea publică, însă LUAREA DE CUVÂNT MI-A FOST REFUZATĂ de Viceprimarul Municipiului Timișoara, domnul Ruben Lațcău (acesta participând și conducând dezbaterea publică), ÎNCĂLCÂNDU-SE DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE, având în vedere prevederile art. 7 alin. (10) lit. a) și lit. b) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională.

Precizăm că luarea de cuvânt era pentru susținerea solicitării sindicatului formulată prin adresa sindicatului nr. 757/10.12.2024, înregistrată la primărie cu nr. MTM2024-048386 din 10.12.2024 (anexată).

3. Ulterior dezbaterii publice, în termenul de 10 zile calendaristice de la încheierea dezbaterii publice trebuia să se ASIGURE accesul public, pe site-ul și la sediul autorității publice responsabile, la următoarele documente:

– minuta dezbaterii publice,

– recomandările scrise colectate,

– versiunile îmbunătățite ale proiectului de act normativ în diverse etape ale elaborării,

– rapoartele de avizare, precum și

– versiunea finală adoptată a actului normativ,

potrivit prevederilor art. 7 alin. (10) lit. d) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională.

Precizăm că minuta dezbaterii publice și recomandările scrise colectate se puteau accesa public, însă celelalte documentele enumerate mai sus nu puteau să fie accesate public pană la data de 23.12.2024, ora 14,30”, este scris în plângerea prealabilă, semnată de juristul Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara şi din Serviciile Publice aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

Documentul este însoțit, în susținere, de două adrese, un răspuns al primăriei și o decizie de impunere.

CITEŞTE ŞI: O cățelușă rătăcită de Crăciun şi-a regăsit familia prin implicarea unor polițiști și a oamenilor de bine (video)


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *