În rândul Federației Sanitas sunt din nou nemulțumiri legate de veniturile lunare pe care le vor primi o parte dintre angajații care lucrează în sănătate, după ce sindicaliștii au constatat că noile acte legislative nu elimină în totalitate inechităţile salariale.
”Ordonanța de Urgență numărul 20 din 2016 (pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative) se dovedeşte a fi un act legislativ care pare să fi fost semnat pe genunchi, care a suferit modificări şi corecţii pe drumul dintre instituţii, respectiv Ministerul Muncii – Guvern – Monitorul Oficial, fără a lua în considerare amendamentele sau propunerile organizaţiilor sindicale reprezentative şi fără a fi rezultatul unor negocieri corecte.
Federaţia SANITAS a preluat în perioada de consultare toate propunerile de amendare a ordonanţei de la membrii noştri de sindicat şi le-a înaintat şi susţinut în discuţiile cu reprezentanţii guvernamentali. Aceste propuneri vizau eliminarea inechităţilor şi în ceea ce priveşte personalul TESA și cel medico-sanitar din medicina şcolară, salariaţii din asistenţa socială și toţi angajaţii din direcțiile de sănătate publică.
Am constatat cu maximă nemulţumire şi dezamăgire că acest guvern, tehnocrat, în a cărui expertiză am crezut şi am sperat că neapartenenţa politică îi va permite adoptarea unor măsuri real şi general pozitive, a adus de fapt deservicii majore unei părţi semnificative a salariaţilor din sănătate, accentuând nemulţumirea şi confuzia acestora.
Sanitas solicită organizarea de urgenţă a unei întâlniri comune a membrilor Biroului Executiv cu ministrul sănătăţii, cu cel al muncii şi cu premierul Dacian Cioloş, pentru discutarea tuturor anomaliilor semnalate şi identificarea de soluţii posibil de pus în practică înainte de punerea în aplicare a O.U.G. nr. 20 din 2016”, a precizat președintele federației, Leonard Bărăscu.
În acelaşi timp, liderii Sanitas vor depune toate propunerile de amendare a noului act legislativ la cele două camere ale Parlamentului României. În funcţie de rezultatul discuţiilor cu reprezentanţii guvernamentali, în perioada imediat următoare conducerea federației va decide asupra formelor concrete de luptă sindicală la care se va recurge şi se va stabili și calendarul acestora.
”Suntem gata să folosim toate metodele de luptă la îndemână pentru soluţionarea revendicărilor noastre, iar pe fondul actual al crizei din sănătate, o acţiune sindicală radicală ar putea destabiliza iremediabil sistemul, răspunderea fiind categoric a decidenţilor actuali”, a conchis Leonard Bărăscu.