Siguranţa în şcolile din Timiş, sub semnul îndoielii

paza

Mai sunt doar câteva zile până la începerea unui nou an şcolar, iar cele mai multe şcoli din judeţul Timiş sunt gata să-şi primească elevii. Dincolo de pregătirile care au loc, cumpărarea rechizitelor şcolare, a uniformelor (acolo unde e cazul), problema pazei în unităţile şcolare nu este încă rezolvată.

Din păcate, cu toate evenimentele care s-au înregistrat în ultimii ani, doar o parte dintre unităţile de învăţământ au paznici.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Timiş, doar 137 de şcoli au portari, dintre care 94 dispun de pază proprie, 26 au angajate societăţi specializate în domeniu şi 17 unităţi dispun de un sistem mixt de protecţie.

Francisc Halasz, inspector general-adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, ne-a declarat că fiecare unitate de învăţământ, ar trebui să dispună în mod teoretic de câte patru paznici. Din păcate, realitatea ne dovedeşte cu totul altceva, pentru că angajarea de noi portari este blocată de minister.

În aceste condiţii unele şcoli, împreună cu părinţii elevilor, au fost nevoite să rezolve problema şi să angajeze societăţi de pază.

Banii, în aceste cazuri, provin din buzunarele părinţilor, respectiv din fondul şcolii. O altă modalitate prin care se asigură protecţia elevilor este dotarea cu sisteme de supraveghere video.

Astfel, 312 unităţi de învăţământ din Timiş sunt echipate cu asemenea sisteme, dintre care 141 se află în mediul urban. Unele au camere doar în exteriorul şcolii, iar altele doar în interior.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns