Și deținuții din Timișoara au început școala

Penitenciarul Timisoara

A pregătit corespunzător spațiile pentru desfășurarea activităților educative, amenajând trei săli de clasă, o bibliotecă și a achiziționat rechizitele necesare fiecăruia dintre elevi, așa cum, în mod normal, ar trebuie să se întâmple într-o instituție de învățământ.

În cazul de față, nu este vorba însă de o școală propriu-zisă, ci de Administrația Penitenciarului Timișoara, care încearcă să le ofere o a doua șansă deținuților fără instruire.

Astfel, anul acesta, 67 de persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul Timișoara vor începe cursurile de instruire școlară prin programul ”A doua șansă”. Programul este structurat pe două niveluri: învăţământ primar, unde sunt înscriși 26 de deținuți şi învăţământ secundar inferior unde sunt înscriși 41 de deținuți – acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională.

În anul școlar 2019-2020, procesul de învățământ este asigurat de cadrele didactice de la Centrul Școlar pentru educație incluzivă ”Constantin Pufan”, Timișoara – pentru învățământul primar și cadrele didactice de la Centrul Școlar pentru educație incluzivă ”Constantin Păunescu”, Recaș – pentru învățământul secundar inferior.

Administrația Penitenciarului Timișoara a pregătit corespunzător spațiile pentru desfășurarea activităților educative, punând la dispoziția elevilor și profesorilor trei săli de clasă, o bibliotecă, dar și rechizitele necesare fiecăruia dintre elevi.

Potrivit legislației în vigoare, în urma promovării unui an școlar, persoanele private de libertate beneficiază de 30 de zile executate pentru absolvirea unui an şcolar și 30 de credite. Potrivit reprezentanților Penitenciarului Timișoara, și nu numai, școlarizarea constituie una din condițiile de bază ale recuperării persoanelor care execută sancțiuni privative de libertate, prin faptul că urmărește transmiterea unor valori fundamentale, contribuie la formarea de deprinderi și atitudini prosociale și, prin acestea, la reintegrarea ulterioară în comunitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns