Sfaturi utile – Cum putem reduce factura la gaze şi să economisim până la 200 de lei pe lună de iarnă

Într-un singur an, gazul s-a scumpit de 5 ori, iar energia electrică de 4 ori

Autoritățile și analiștii pieței de energie spun că cei care au negociat contractele de furnizare a gazelor naturale vor avea facturi mai mici în acestă iarnă. Unele voci înaintează ideea unei economii cuprinse între 100 și 200 de lei pentru lunile de iarnă, motiv pentru care a fost reluat apelul către consumatorii pasivi de a negocia cu furnizorii , notează Radio România Actualități.

Datele oferite de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie arată însă că doar 22 la sută din consumatorii casnici au negociat contractele așa că ei sunt singurii care pot spera la facturi mai mici. Pețul gazelor pentru consumatorul activ versus consumator activ Conform statisticilor ANRE, în primele trei luni după liberalizare, prețul gazelor pe bursă a fost de 57 de lei/MWh, preț mai mic cu 50% decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2019, respectiv 114 lei. Aceleași date arată însă, că din totalul de peste 3.800.000 de consumatori, 850 de mii au contracte negociate și doar ei vor avea de câștigat. Nicolae Havrileț, secretar de stat în ministerul energiei, spune că cei care au negociat au obținut prețuri de 62- 65 lei/ MW/h (preț gaz ca marfă) iar cei pasivi au un preț de aproximativ 80 lei/MW/h.

Analiștii pieței de energie mai fac însă o diferență între cei care au negociat raportat la momentul liberalizării. Din totalul consumatorilor din România, 12 la sută au negociat cu mult înainte de liberalizare, iar 10 la sută după liberalizare.

Diferența contează. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că mulți din cei 12% au negociat cu 2-3 ani înainte, în condiții mult mai dezavantajoase față de ofertele din jurul și de după liberalizare. Cei care au garanția preț mic sunt cei 10% care au negociat anul acesta.

Cât putem economisi?

Reprezentanții Consiliului Concurenței spun că oamenii pot economisi până la 200 de lei pe luna de iarnă, deci până la 1.200 de lei pe an. Analiștii confirmă ideea de economii substanțiale însă spun că cifra e totuși exagerată. Dumitru Chisăliță afirmă că o cifră realistă arată economii de cel mult 600 lei/an pentru cei care stau la casă și de cel mult 300 de lei pentru cei care stau în apartamente de bloc.

Oferte, furnizori și instrumente de comparare a prețurilor

Pe piața gazelor există azi peste 60 de furnizori iar ofertele lor sunt la vedere pentru oricine vrea să negocieze sau să schimbe un contract. Cel mai bun instrument este Comparatorul de Prețuri la Gaze de pe pagina de internet a Autorității Naționale de Reglementare în Energie, aplicație care arată toate ofertele operatorilor. Aplicația a fost îmbunătățită în ultimele luni și conține toate costurile sau condițiile care până acum nu erau la vedere. Dar odată cu această îmbunătățire instrumentul s-a complicat astfel că, pentru o comparare de prețuri eficientă trebuie să introduci anumite date inaccesibile pentru consumatorul obișnuit, din păcate ne-educat în domeniu, cum ar fi consumul mediu lunar.

Unele date le găsiți într-o singură factură anterioară, pe altele le obțineți din mai multe facturi, avantaj pentru cei care plătesc on-line sau pentru cei care păstrează aceste hârtii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns