Sfaturi pentru protejarea câinilor de zgomotul petardelor și artificiilor

Campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor, într-o localitate timișeană

Sfaturi pentru protejarea câinilor de zgomotul petardelor și artificiilor

Câinii nu trebuie scoşi niciodată afară fără lesă, în această perioadă a anului, şi este important să fie folosit hamul, nu zgarda, a transmis, vineri, adjutant-şef Alexandru Daniel Maria de la Jandarmeria Bucureşti, care a oferit o serie de sfaturi despre cum pot fi protejate animalele de companie de zgomotele provocate de materialele pirotehnice – petarde şi artificii, scrie agerpres.ro.

„În momentul în care suntem în casă, la domiciliu, avem o varietate foarte mare de factori care pot perturba. Primul factor este sunetul, asociat cu o lumină foarte puternică sau un sunet reverberat. (…)

Căţelul nostru, neînţelegând ce se întâmplă, o să aştepte de la noi un răspuns. Ne apropiem de el, recreăm zona de siguranţă, creăm din camera respectivă o zonă de confort.

CITEȘTE ȘI: ”Nu pot să cred!”, au exclamat polițiștii după ce au descins la locuința fraților Tate (video)

Ne liniştim, încercăm să respirăm corect. Atenţie foarte mare! Nu folosim cuvântul ‘Bravo’. Nu încurajăm comportamentul acesta, pentru că este o inhibiţie, o frustrare pe care el o simte. Putem să pornim televizorul pe Discovery, un canal cu animale, cu sunete altfel. (…)

Pornim televizorul gradual, aducem în prim plan o formă de relaxare care ne va fi benefică şi nouă, dar şi în relaţia cu câinele”, a precizat reprezentantul Jandarmeriei.

El a recomandat, de asemenea, tragerea storurilor sau a draperiilor, precum şi aducerea câinelui într-o zonă de confort.

„Punem uşor o lesă pe el, ca să îl avem în apropiere. Îl ţinem pe câine lângă noi. Nu spunem ‘Bravo’, nu mă apuc să îl mângâi, să îl calmez, pentru că o să obţin contrariul.

Dar, vorbesc în faţa lui, să-mi simtă mirosul şi încerc să îl liniştesc şi spun: ‘E OK, nu se întâmplă nimic, suntem bine’. Şi câinele meu încet, încet, va înţelege”, a afirmat Alexandru Daniel Maria.

Potrivit acestuia, în această perioadă, câinii nu trebuie scoşi afară niciodată fără lesă, fiind recomandată utilizarea hamului. El a adăugat că este important ca patrupedelor să le fie transmis sentimentul că sunt în siguranţă.

„Vă rugăm: folosiţi hamul, nu zgarda. Hamul, pentru că este un element de siguranţă, nu poate fi scos de câine. (…) Această lesă este un mijloc de comunicare, nicidecum de constricţie. Lesa pe ham înseamnă siguranţă, (…) un mijloc de a controla o reacţie nedorită. (…)

Nu ne panicăm. S-a întâmplat, s-a auzit un sunet, un zgomot – nicio problemă. Reacţionăm ca şi în casă: ne apropiem, să simtă mirosul, să înţeleagă că suntem în zona de siguranţă.

Prietenii noştri americani spun ‘circle of trust’. Cercul acesta al încrederii înseamnă foarte mult pentru câinele meu”, a indicat reprezentantul Jandarmeriei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *